Evenimentul Zilei > International > PUTIN l-a SUNAT pe OBAMA. Subiectele pe care le-au DEZBĂTUT cei mai PUTERINCI OAMENI DE PE PLANETĂ
PUTIN l-a SUNAT pe OBAMA. Subiectele pe care le-au DEZBĂTUT cei mai PUTERINCI OAMENI DE PE PLANETĂ

PUTIN l-a SUNAT pe OBAMA. Subiectele pe care le-au DEZBĂTUT cei mai PUTERINCI OAMENI DE PE PLANETĂ

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a vorbit, miercuri, la telefon, cu Barack Obama, președintele Statelor Unite ale Americii, despre conflictele din Siria, Ucraina și Nagorno – Karabah.

Potrivit Digi24.ro, Putin l-a sunat pe Obama pentru a-l informa în legătură cu rezultatele discuțiilor pe care le-a purtat cu președinții Armeniei și al Azerbaijanului pentru stabilizarea situației în conflictul din Nagorno-Kaarabah. Anunțul a fost făcut de Kremlin.

La rândul ei, Administrația Prezidențială Americană a anunțat că președitnele SUA s-a declarat pregătit să-și intensifice eforturile împreună cu Rusia și Franța.

Având în vedere situația din Siria, liderul rus a îndemnat la încurajarea opoziției siriene moderate de a se dezangaja rapid față de organizația teroristă Frontul Al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaida, care nu face obiectul armistițiului mediat de SUA și Rusia în Siria, alături de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS).

Kremlinul mai arată că cei doi președinți vor să consolideze coordonarea acțiunilor ruse și americane în Siria, în sfera militară. Ei au insistat asupra importanței reluării negocierilor de pace.

Casa Albă, însă, nu a menționat vreo coordonare militară mai puternică în prezentarea convorbirii. Totuși, Putin și Obama ”și-au confirmat angajamentul de a înfrânge ISIS și Frontul Al-Nusra”.

De asemenea, președinția americană a notat că președintele SUA a insistat asupra îngrijorărilor sale cu privire la eșecul regimului sirian de a respecta încetarea ostilităților.

Preşedintele Obama a subliniat importanţa presiunilor Rusiei asupra regimului sirian în vederea unei încetări de durată a atacurilor asupra civililor şi unor părţi ale armistiţiului şi a notat importanţa reangajării depline faţă de condiţiile iniţiale ale armistiţiului”, se arată în comuncatul Casei Albe.

Obama a ”subliniat atât asupra necesităţii avansării către o tranziţie politică reală în vederea încetării conflictului din Siria, cât şi asupra unui acces umanitar susţinut”.

Făcând referire la Ucraina, Putin a argumentat că guvernul de la Kiev trebuie să dea curs acordului de la Minsk, semnat anul trecut, să lanseze u dialog cu rebelii proruși, să acorde un statut special regiunilor asupra cărora aceștia dețin controlul și să pregătească alegeri în Donbas.

Totodată, Obama i-a sugerat lui Putin ”să ia măsuri pentru a pune capăt unei intensificări semnificative a confruntărilor armate în estul Ucrainei şi a subliniat importanţa urgenţei continuării implementării depline a acordurilor de la Minsk”

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News