Putin începe reconstrucția Uniunii Sovietice

Putin începe reconstrucția Uniunii Sovietice

Liderul de la Kremlin vrea, prin crearea Uniunii Eurasiatice, să pună bazele unei contraponderi la UE și, în același timp, să reclădească, cel puțin economic, vechea URSS.

Vladimir Putin și-a văzut parțial visul cu ochii: ieri, a semnat, alături de liderii din Belarus și Kazahstan, acordul pentru crearea Uniunii Euroasiatice, un proiect mult trâmbițat la Moscova, dar controversat pentru multe foste republici sovietice. Uniunea lui Putin se vrea a fi o contrapondere la Uniunea Europeană sau, după cum spun alți analiști, o tentativă de refacere a Uniunii Sovietice, deocamdată doar pe baze economice.

Ucraina, marea pierdere

Documentul a fost semnat la Astana, capitala Kazahstanului, de către preşedinții rus, Vladimir Putin, belarus, Aleksandr Lukaşenko, şi cel kazah, Nursultan Nazarbaev. „Această uniune este economică și ne duce la un nivel absolut de integrare, fără a afecta suveranitatea statelor participante”, a subliniat preşedintele rus, după ceremonia semnării tratatului de constituire a Uniunii Eurasiatice. Urmând să fie lansată la 1 ianuarie 2015, după ce acordul va fi ratificat de parlamentele din cele trei țări, aceasta este menită să favorizeze o integrare mai strânsă între cele trei state legate deja din 2010 în cadrul unei Uniuni Vamale. Armenia şi Kârgâzstanul, alte două foste republici sovietice, şi-au anunțat intenția de a adera la această uniune până la sfârşitul anului. În schimb, președintele rus a trebuit, în cele din urmă, să accepte neparticiparea Ucrainei, o țară cu 46 de milioane de locuitori și cu un real potențial industrial, care traversează o criză fără precedent de la sfârşitul lunii noiembrie. Ucraina era marea miză a proiectului lui Putin și, fără ea, Uniunea Euroasiatică nu mai are ponderea pe care Moscova vrea să o dea acestei inițiative, susțin analiștii. Presiuni similare au fost făcute de Rusia și asupra Republicii Moldova care a ales, în schimb, traseul pro-european.

Împreună, Rusia, Belarus și Kazahstan, cu un PIB cumulat de 2 trilioane de euro, formează o piață de 170 de milioane de locuitori. În ultimii trei ani, susține presa rusă, volumul schimburilor comerciale în spațiul Uniunii Vamale a crescut cu 50 la sută, atingând la sfârșitul anului trecuta cifra de 66,2 miliarde de euro. Belarus și Kazahstanul sunt, după UE și China, principalii parteneri comerciali ai Rusiei.

În căutarea URSS-ului

Moscova a încercat, încă de la începutul anilor ’90, să consolideze relațiile dintre fostele republici sovietice, prima încercare fiind făcută în 1993 prin crearea Comunității Statelor Independente (CSI). Această entitate nu a contribuit însă semnificativ la o integrare economică a celor 12 țări membre (toate fostele republici sovietice, cu excepția țărilor baltice). Acum trei zile, Ucraina a anunțat că se retrage din CSI, bătând ultimul cui în coșciugul ambițiilor de refacere a URSS sub formă economică, după cum comentează plastic ziarul de limbă engleză Moscow Times.