Putin îl citează pe Brătianu, dar nu spune nimic despre mandate

Putin îl citează pe Brătianu, dar nu spune nimic despre mandate

Președintele Vladimir Putin le-a cerut rușilor să participe la referendumul privind reformele constituționale pentru a asigura „stabilitatea, securitatea și prosperitatea” țării.

Într-un mesaj televizat adresat înainte de sfârșitul votării, care s-a desfășurat pe durata unei săptămâni întregi și care se încheie miercuri, 1 iulie, Putin a afirmat că rușii ar trebui să voteze pentru țara pe care „dorim să o lăsăm copiilor noștri”, dar nu a făcut nici o mențiune la adresa controversatului amendament care i-ar permite să rămână la putere până în 2036, notează The Moscw Times.

Rusii au început să voteze săptămâna trecută asupra pachetului de schimbări constituționale propus de Putin, inclusiv o resetare a limitelor prezidențiale, care i-ar permite să candideze din nou, de două ori, pentru președinție, după încheierea actualului mandat de șase ani, în 2024.

Alte amendamente propuse sunt de natură să întărească puterile prezidențiale și parlamentare, să consacre valorile tradiționale (în special interzicerea căsătoriilor homosexuale) și să garanteze salarii și pensii minime mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Votăm pentru țara în care dorim să trăim, cu o educație și un sistem de sănătate moderne, cu o protecție socială reală pentru cetățeni, cu un guvern eficient care să fie tras la răspundere în fața societății”, a spus Putin.

„Votăm pentru țara… pe care dorim să o lăsăm copiilor și nepoților noștri.”

Cele două camere ale Parlamentului rus au adoptat deja amendamentele, însă Putin a repetat că ele nu vor deveni efective decât dacă vor fi sprijinite de majoritatea alegătorilor.

„Putem să asigurăm stabilitatea, securitatea, prosperitatea și o viață decentă doar prin dezvoltare, doar împreună și doar prin noi înșine.”

„Prin noi înșine”, sloganul Brătienilor, reluat acum, iată, și de Putin, arată intenția acestuia de a miza și în viitor pe naționalism, într-o lume tot mai globalizată.

Putin, care a fost ales pentru prima dată în 2000, a anunțat intenția de a face reformele constituționale la începutul acestui an, după ce a fost reales cu o majoritate zdrobitoare în 2018.

Amendamentul care resetează limitele prezidențiale a fost unul de ultimă oră, când parlamentarii se pregăteau deja să le voteze pe cele depuse anterior.

Planificat inițial pentru 22 aprilie, referendumul a fost amânat din cauza epidemie de COVID-19.

Sondajele exit-poll arată că rușii care au votat până acum s-au exprimat în proporție de 76% pentru noile amendamente.

Oponenții Kremlinului au denunțat referendumul ca pe o farsă și a acuzat guvernul că riscă viețile oamenilor chemându-i la urne în timpul epidemiei.