Guvernul rus a aprobat planurile de construcție a unei autostrăzi cu taxă care va reduce considerabil timpii de transport a mărfurilor între Europa și China, informează cotidianul economic Vedomosti, citat de Moscow Times.

Rusia urmărește la ora actuală un ambițios plan de infrastructură în ultimul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în special prin dezvoltarea propriului său coridor de transport strategic China-Europa occidentală.

Rusia a început astfel construcția primului tronson al acestui coridor: o autostrată cu plată ce va lega Kazahstanul, vecinul din vest al Chinei, de Belarus, autostradă denumită Meridian.

Premierul rus Dmitri Medvedev a aprobat construirea acestui tronson luna trecută. Medvedev a ordonat reprezentanților cabinetului său să-i consulte pe inițiatorii proiectului cu privire la modalitățile de atragere a investițiilor pentru proiect, in special a celor chineze.

Inițiatorul proiectului, fostul vicepreședinte al gigantului gazier Gazprom, Alexander Ryazanov, a estimat costul ințial al proiectului la 594 miliarde de ruble (9,3 miliarde de dolari), cu un orizont de rentabilitate de 12-14 ani.

El a adăugat că societatea lui, denumită Russian Holding, deține deja aproximativ 89% din terenurile traversate de autostradă.

Meridian se întinde pe 2000 km, de la frintiera între Rusia și Kazahstan și până la joncțiunea unei autostrăzi existente care leagă Minsk (Belarus) de Moscova.

Aceasta va reduce traseele camioanelor între centrele de marfă din China occidentală și din Europa centrală și va oferi o alternativă mai rapidă, chiar dacă mai scumpă, la trei coridoare feroviare existente deja.

Autostrada este justificată economic și poate crea locuri de muncă și noi surse de venit pentru tranzitul în Rusia, a declarat Serghei Sanakoyev, directorul centrului de analiză ruso-chinez.

Meridian figurează printre cel puțin trei autostrăzi concurente propuse pentru contribuția Rusiei la inițiativa chineză de construire a unor uriașe infrastrucuri de conectare economică, „Belt and Road”, a declarat un responsabil federal.

Te-ar putea interesa și: