Președintele rus, Vladimir Putin, a efectuat una dintre rarele sale vizite pe liniile frontului din războiul inițiat de el în Ucraina, întâlnindu-se cu o serie de comandanți din zonele ocupate în această țară, în timp ce Kievul pregătește o ofensivă pentru a-și elibera teritoriul din ghearele Moscovei.
Potrivit declarațiilor Kremlinului, luni, Putin s-a deplasat în regiunile Herson și Luhansk din Ucraina, ambele ocupate parțial de forțele ruse, iar o serie de înalți ofițeri l-au informat în legătură cu situația de pe linia frontului.
Imaginile transmise de agențiile ruse de presă îl arată pe Putin coborând din elicopter și continuându-și deplasarea într-o coloană de mașini.
„Nu doresc să vă distrag atenția de la obișnuitele dvs. misiuni de comandă și de control, așa că vom vorbi în stilul unor oameni de afaceri, pe scurt, dar concret”, a declarat Putin în decursul uneia dintre întâlniri, potrivit agenției de stat TASS. „Pentru mine, este important să aflu opinia dvs. în privința evoluției situației, să vă ascult și să avem un schimb de vederi”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a primit informații concrete despre mersul campaniei Rusiei din Ucraina. El nu a fost însoțit nici de ministrul apărării, Serghei Șoigu, și nici de Valerii Gherasimov, șeful Statului Major, din cauză că prezența celor trei oficiali în același loc „l-ar fi putut tenta pe inamic”, a spus Peskov. Șoigu și Gherasimov au participat la o serie de discuții online.
Aceasta ar fi cea de-a doua deplasare cunoscută a lui Putin în teritoriile ocupate de după invazia Rusiei, lansată anul trecut. Luna trecută, el a vizitat orașul-port ucrainean Mariupol, un oraș ocupat, pe care Rusia l-a cucerit după un asalt îndelungat și violent.
Rusia și-a continuat asaltul
Vizita lui Putin survine în timp ce Ucraina și aliații săi occidentali se pregătesc pentru o ofensivă menită să respingă forțele ruse dintr-o parte din teritoriul ocupat.
La o zi după vizita lui Putin în Herson, forțele ruse au bombardat cu obuze o piață din capitala regiunii, care, anul trecut, fusese recucerită de forțele ucrainene. În urma atacurilor, o persoană a murit, iar alte șapte au fost rănite, după cum a declarat șeful administrației din Herson, Oleksandr Prokudin.
Sloviansk, un oraș din est, a fost și el atacat peste noapte de rachetele și dronele rusești, după cum a declarat primarul orașului, Vadim Liah.
De la începutul primăverii, Rusia și-a continuat asaltul, dar cu o serie de câștiguri limitate, cel mai important fiind în Bahmut, un oraș ucrainean din est, unde, potrivit Kievului luptele au atins nivelul cel mai susținut de până acum. În Bahmut, Rusia a pierdut zeci de mii de soldați, morți sau răniți.
Forțele Kievului dispun de un singur drum sigur de aprovizionare a trupelor din oraș care, și ele, au suferit mari pierderi. În pofida acestor incidente, Ucraina și-a întețit apărarea orașului, căutând să anihileze forțele ruse și să câștige timp pentru a pregăti o nouă ofensivă.
Marți, comandantul forțelor ucrainene de infanterie care coordonează campania din Bahmut, generalul-colonel Oleksandr Sirskii, a declarat că luptele pentru cucerirea orașului continuă. „Inamicul își continuă atacurile de artilerie și bombardamentele, transformând orașul în ruină”, a spus el.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia își reorganizează forțele din Bahmut, cu trupe provenite de pe linia de front din jurul orașului Donețk.
Ucraina, care, în următoarele săptămâni, ar urma să-și lanseze propria sa ofensivă, a cerut în mod repetat avioane de război pentru a-și reface stocurile după mai bine de un an de lupte aeriene pe parcursul cărora niciuna dintre părți nu și-a demonstrat superioritatea.
Cu ocazia obișnuitei sale alocuțiuni de seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că se fac pregătiri în vederea viitoarei reuniuni a aliaților Kievului la baza aeriană americană de la Ramstein, din Germania, el subliniind necesitatea unor livrări rapide de armament și muniție, notează wsj.com
Deși, până acum, membrii Organizației Tratatului Nord-Atlantic nu au ajuns la un acord în privința transferului de avioane F-16, mai sofisticate, în ultimele luni, o serie de state europene au trimis în Ucraina avioane de tip MiG-29, alimentând astfel stocurile Kievului.
Luni, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat că toate cele 13 avioane de tip MiG-29 promise au fost trimise în Ucraina, Polonia, care se află printre cei mai fervenți susținători ai Ucrainei, a livrat și ea opt dintre cele 31 de avioane promise.
Articol de Georgi Kantchev și Isabel Coles
(Traducerea Rador)