Războiul din Ucraina în 2023. Estimările analiștilor militari pentru următoarele luni. Lecțiile invaziei lui Putin

Războiul din Ucraina în 2023. Estimările analiștilor militari pentru următoarele luni. Lecțiile invaziei lui Putin Sursa: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina intră în cel de-al doilea an, peste aproximativ două luni. Nu sunt semne că ostilitățile vor înceta în puținul timp care a mai rămas până în 24 februarie 2023. Specialiștii în conflicte militare și-au făcut propriile estimări cu privire la ceea ce urmează, la obiectivele Rusiei lui Vladimir Putin și ale Ucrainei lui Volodimir Zelenski. Pe de altă parte, ei vorbesc despre lecțiile pe care liderii lumii ar fi trebuit să le învețe din anul care este pe cale să se încheie.

Experții militari nu au reușit să deslușească toate fațetele războiului din Ucraina, deși ne îndreptăm spre cel de-al doilea an. Nimeni nu poate spune când va lua sfârșit, dacă pacea va veni anul viitor. La fel, în acest moment nu se poate estima cum va fi sfârșitul, la masa negocierilor sau cu arma în mână pe câmpul de luptă. Și, în cel mai sumbru scenariu, întrebarea care se pune este dacă acest conflict s-ar putea prelungi și în 2024. Ofensiva Rusiei din primăvară va determina deznodământul războiului

Odată cu venirea iernii, Vladimir Putin și-a plasat forțele militare în tranșee, pe linii de apărare, așteptând să treacă sezonul rece. Experții se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă, anul viitor, în primăvară. Până atunci, armata sa are nevoie de un moment de respiro pentru a-și reface forțele.

De partea cealaltă, ucrainenii, mult mai bine echipați pentru iarnă sunt motivați să continue. Nu au de ce să-i lase răgaz lui Vladimir Putin până la refacerea forțelor. Drept urmare, este de așteptat să mențină presiunea în Donbas. În anumite zone, precum la Kremina și Svatove, armata Kievului este pe cale să împingă forțele ruse până în apropiere de pozițiilor pe care le ocupau înainte de invazie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Herson, atacurile armatei ucrainene au mai slăbit în intensitate, dar pot fi reluate cu traversarea râului Nipru. Momentan, însă, Kievul este interesat să mențină presiunea asupra căilor de acces spre Crimeea. Oricum, toată lumea se gândește la viitoarea ofensivă a Rusiei, din primăvară. Putin a susținut că 50.000 din cei 300.000 de soldați mobilizați recent au ajuns deja pe front, iar restul continua să se pregătească pentru noile operațiuni.

Experții vorbesc despre o escaladare a conflictului în următoarea perioadă. Ar putea fi vorba despre o încetare temporară a ostilităților, însă, Vladimir Putin nu este dispus să oprească atacurile, Iar Ucraina este hotărâtă să facă tot ce poate pentru a-și recupera teritoriul și pentru a-și asigura viitorul.

Sursa foto: Twitter

Ucraina trebuie să câștige în 2023

Generalul Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa, și analistul rus Andrei Piontkovski cred că Ucraina va câștiga războiul în 2023 și va prelua controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia. Felul în care se va termina acest conflict va depinde de motivația, determinarea și curajul armatei ucrainene, dar și a poporului său, este de părere analistul rus. Mai mult, Occidentul a realizat că Vladimir Putin nu este partenerul onest pe care te poți baza și cu care poți ajunge la o înțelegere. Noile realități arată că Putin are propriile obiective care își au rădăcinile în politica imperialistă a URSS și a țarilor ruși. Cel mai bine a ilustrat acest lucru secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Prețul pe care îl plătim noi este în bani. Prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Dacă regimurile autoritare văd că agresiunea este răsplătită, vom plăti cu toții un preț mult mai mare, iar lumea va deveni un loc mult mai periculos pentru noi toți”, a spus Stoltenberg.

Piontkovski estimează că luptele pentru eliberarea orașului Melitopol și a teritoriilor care fac legătura între Crimeea și Donbas, din următoarea perioadă, vor reprezenta un moment cheie al războiului care va pecetlui soarta capitulării Rusiei.

La rândul său, generalul Hodges spune că operațiunile militare vor scădea în intensitate pe parcursul iernii. El nu se îndoiește că forțele ucrainene vor fi mai bine pregătite decât cele ruse datorită echipamentelor și proviziilor pe care le primesc din Marea Britanie, Canada și Germania. Iar în luna ianuarie, Ucraina s-ar putea afla în poziția de a începe ultima fază a campaniei, și anume eliberarea Crimeei.

„Cred că la finalul anului 2023 Crimeea va reveni complet sub controlul și suveranitatea Ucrainei deși s-ar putea să se ajungă la un fel de înțelegere care îi va permite Rusiei să își reducă treptat o parte din prezența sa navală din Sevastopol... poate chiar până la finalul tratatului (în jur de 2025) care a existat înainte de anexarea ilegală a Crimeei”, a arătat generalul Ben Hodges.

Sursa foto. Twitter

Războiul ar putea continua și după 2023

Un alt analist, David Gendelman, expert militar din Israel, nu vede un final al actualului conflict din Ucraina. El vorbește despre o nouă ofensivă a Rusiei bazată pe trupele nou mobilizate, dar și pe forțele care au fost retrase din Herson. Pentru Putin, ocuparea regiunilor Luhansk și Donețk va rămâne un obiectiv principal, dar o ofensivă majoră prin care rușii să spargă liniile de apărare ale ucrainenilor în Donbas și să îi încercuiască pare puțin probabilă.

Expertul istaelian estimează că Rusia va căuta să macine forțele ucrainene pe direcții de atac limitate și va încerca o avansare lentă, ca în Bahmut și Avdiivka, cu tactici asemenea celor din zona Svatove-Kremina. Concomitent, Rusia va lovi infrastructura energetică a Ucrainei și alte obiective din spatele frontului, atacurile făcând parte din strategia acestui război de uzură.

Astfel, iarna va fi extem de dificilă în condițiile în care Rusia va încerca să distrugă moralul și rezistența unei populații deja greu încercate. În vreme ce ucrainenii vor rămâne ferm pe poziții, atacurile vor veni din nou... și din nou, este de părere Barbara Zanchetta, profesor al Departamentul de Studii de Război la King's College, Londra.

Pe de altă parte, costurile din ce în ce mai mari ale războiului material și uman, ar putea slăbi și distruge susținerea elitei politice din Rusia pentru Vladimir Putin. Războaiele din trecut în care greșelile de calcul au fost esențiale, precum Vietnam pentru SUA și Afganistan pentru Uniunea Sovietică, s-au terminat în acest fel. În cele din urmă, sub presiunea elitei, singura opțiune viabilă pentru statele invadatoare a fost ieșirea de pe câmpul de luptă. Experta estimează că războiul, cu toate componentele sale, politic, economic și militar, al determinării, va fi de lungă durată și s-ar putea întinde până după finalul anului 2023.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Ce a învățat lumea din războiul lui Putin

Analiștii fac o comparație între invazia din Afganistan care a dus la moartea a 15.000 de soldați ruși, plus în jur de 35.000 de răniți, în zece ani de conflict, și cel din Ucraina, unde Rusia a pierdut în jur de 100.000 de soldați ruși după doar 10 luni. În aceste condiții, ei vorbesc despre lecțiile ce ar putea fi învățate în acest război, în perspectiva continuării conflctului în 2023.

„Războiul de mare amploare s-a întors”, spun oficialii și analiștii militari. Iar odată cu el vine și nevoia ca țările să își dezvolte capacitatea industrială și stocurile masive de armamanet pentru a putea susține lupte de mare intensitate.

„Calitatea bate cantitatea”. Logistica, trupe în număr mare și echipament militar adecvat, cu drone și tancuri nu au nici o valoare dacă informațiile și conducerea forțelor sunt inadecvate, este de părere Ben Barry, analist al Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

„Importanța societății civile în susținerea efortului de război”. Programatorii ucraineni au dezvoltat aplicații care ajută trupele ucrainene să lovească pozițiile soldaților ruși, bucătarii gătesc pentru soldații de pe front, iar voluntarii strâng fonduri pentru achiziția de provizii și echipamente de care este nevoie pentru câștigarea războiului.

„Războiul se poartă pe mai multe fronturi” și nu doar cu tancuri, rachete și puști, așa cum eram obișnuiți. Putin a lansat nenumărate atacuri împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, a amenințat că va tăia livrările de gaze spre Europa și că va împiedica transportul de cereale pe mare, în ciuda înțelegerii semnate la Istanbul.

„Mesajul lui Putin pare să fie că împușcăturile vor continua, dar că eu pot să continui [războiul] cât de mult vreau eu”, a explicat Galeotti.

Specialiștii spun că și în cazul în care se va ajunge la pace, agresiunea lui Vladimir Putin îndreptată împotriva Ucrainei ar putea continua pe alte căi. Ei spun că războiul modern trece printr-o transformare radicală, astfel că pacea trebuie regândită în alte condiții decât cele obișnuite, de până acum, conform Digi 24.