Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a marcat aniversarea a încheierii celui de-al Doilea Război Mondial din această săptămână prin emiterea unei declarații care pare să țintească multe dintre cele mai prețuite mituri din Rusia legate de marele conflict.

Declarația este extrem de critică pentru ocupația sovietică post-război a Europei Centrale și de Est și, de asemenea, acuză regimul rus actual că a încercat să falsifice istoria pentru a albi rolul Moscovei atât în ​​timpul conflictului, cât și în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Cortina de Fier

„Deși mai 1945 a adus sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, nu a adus libertatea în toată Europa”, se arată în comunicatul citat de atlanticcouncil.org.

„Partea centrală și de est a continentului a rămas sub conducerea regimurilor comuniste timp de aproape 50 de ani. Statele baltice au fost ocupate și anexate ilegal, iar Cortina de Fier asupra celorlalte națiuni captive a fost aplicată de Uniunea Sovietică folosind forța militară copleșitoare, represiunea și controlul ideologic.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE