Rusia nu privește cu ochi buni desfășurarea unor forțe militare suplimentare, ale Statelor Unite, în Europa de Est. Decizia Statelor Unite a fost calificată de Moscova ca „distructivă”, menită să ducă la creșterea tensiunilor din zonă.
Reprezentanții Rusiei au calificat drept „distructivă” decizia Statelor Unite de a trimite 3.000 de militari suplimentari în Europa de Est. Decizia a fost luată în contextul tensiunilor exacerbate între Moscova şi occidentali cu privire la Ucraina, după cum transmite AFP.
Viceministrul de externe rus Alexandr Gruşko a comentat anunțul făcut de Statele Unite cu privire la suplimentarea trupelor din Europa de Est. El a catalogat măsura drept „nejustificată, distructivă, care creşte tensiunile militare şi reduce marja pentru decizii politice”, după cum relatează agenția Interfax.
Reacția oficialului de la Moscova a venit după ce Statele Unite au anunțat că vor desfășura în jur de 3.000 de trupe în țările din flancul estic al NATO. Aproximativ 1.000 de militari vor fi repoziţionaţi în zilele următoare în România. Aceștia vor ajunge pe teritoriul țării noastre de la o bază militară din Germaia. Alți circa 2.000 de militari americani vor fi relocați de la bazele militare din Statele Unite în Polonia şi Germania.
Statele Unite suplimentează forțele din Europa
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a precizat că este vorba despre misiuni „temporare”. Acestea sunt menite să consolideze sistemul de apărare al aliaților europeni în contextul tensiunilor militare cu Rusia. Situația a devenit dificilă în contextul în care Rusia a mutat importante trupe militare la granița cu Ucraina, amenințând cu invazia.
Moscova a transmis Washingtonului o serie de propuneri privind propria viziune cu privire la arhitectura de securitate europeană. Kremlinul a cerut oprirea oricărei noi extinderi a NATO către Est și, în special, în Ucraina. De asemenea a cerut încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi retragerea trupelor NATO din ţările Europei de Est.
Statele Unite au respins aceste cereri, evocând în schimb posibile măsuri de sporire a încrederii, precum inspectarea de către Rusia a scuturilor antirachetă amplasate de SUA în Polonia şi România.