În timp ce singurul portavion rusesc, „Amiral Kuznețov”, afectat de un incendiu major în portul Murmansk, zace la cheu, președintele Vladimir Putin urmărește cu mare atenție proiectul unui nou portavion care va intra în dotarea marinei militare.

Noul an a început pe fondul unei atenții sporite acordate de Vladimir Putin proiectelor militare majore.

În timpul vizitei sale la Sevastopol, în Crimeea anexată, Putin a asistat la un exercițiu naval de anvergură, care a inclus forțe navale din Marea Neagră și din Flota Nordului.

Peste 50 de nave au participat, între care „Mareșal Ustinov” și „Viceamiral Kulakov” aparținând Flotei Nordului.

De pe puntea navei „Mareșal Ustinov”, Putin a observat cum forțele navale implicate au tras rachete Kalibr, la suprafață și sub apă, în timp ce avioane MiG-31K au tras rachete Kinjal.

Rachete de tip Moskit și Utyes au fost și ele folosite în timpul exercițiului, informează Kremlinul.

În aceeași zi, Vladimir Putin a examinat noile nave de război prevăzute pentru forțele armate rusești.

În cursul ultimilor ani, marina rusă a primit în dotare noi capacități. Nu însă și în ce privesc portavioanele. Rusia nu dispune decât de o singură navă de acest tip, „Amiral Kuznețov”, care se află într-o stare din ce în ce mai gravă, după un accident suvernit în octombrie 2018 și un incendiu, în decembrie 2019.

Un nou portavion se află pe lista dezideratelor marinei rusești. Însă costurile de dezvoltare și de construcție ar putea depăși chiar bugetul apărării al Rusiei.

Totuși, un nou portavion, denumit Lamantin (proiectul 11430E) a fost conceput de biroul Nevskoie din Sankt-Petersburg, și este urmărit cu mare atenție de Putin, notează The Barents Observer.

Nava măsoară 350 de metri lungime și are un deplasament de 90.000 de tone.

Poate opera până la 60 de avioane de luptă iar echipajul este apreciat la 2800 de persoane.

O machetă a navei a fost expusă anul trecut în cadrul unei expoziții militare la Sankt-Petersburg, potrivit United Shipbuilding Corporation.

Un concurent al proiectului Lamantin se numește Shtorm (proiectul 23000) și este conceput de Krylov State Center.

Shtorm măsoară 330 de metri lungime și poate transporta până la 90 de avioane, potrivit agenției Topwar.

Observatorii apreciază că vor trece 12 ani până când Rusia va putea dezvolta și construi un nou portavion.

Dar Putin este optimist: „Marina a fost și va fi întotdeauna cel mai important element al apărării și securității naționale. În secolul 21, trebuie să păstrăm și să consolidăm statutul țării noastre ca una dintre principalele puteri navale ale lumii”.

foto: kremlin.ru