Vladimir Putin a pariat greșit pe o criză energetică. Europa i-a dejucat marele plan

Vladimir Putin a pariat greșit pe o criză energetică. Europa i-a dejucat marele plan

Europa se poate simți în siguranță atunci când trimite „mărfuri” în Ucraina. A stocat cantități imense de gaz, iar iernile blânde din anii 2022-2024 a ajutat-o să treacă cu bine peste războiul energetic purtat cu Rusia.

Europa are suficient gaz ca să aprovizioneze Ucraina

După ce Moscova a tăiat aprovizionarea cu gaz a Europei în urma invadării Ucrainei și sancțiunilor care au urmat, teama de o posibilă penurie de gaz a panicat Europa din 2022, astfel, aceasta a stocat uriașe cantități de rezerve. Dar din cauza iernilor blânde din 2022-2023 și 2023-2024, nivelul de umplere al depozitelor naționale de gaze este de 82,4% - 83%.

Decizia de a stoca a ajutat corporațiile energetice și comercianții să atragă doar cantități relativ mici de gaz din rezervele din Uniunea Europeană. Prețurile gazelor s-au menținut la niveluri scăzut, iar realimentarea devine mai ușoară în 2024.

Anul trecut,  Kievul juca un rol important în securitatea energetică, furnizând gaz în Europa Centrală și de Est. Dar în această iarnă,  Europa aprovizionează Ucraina cu gaz pentru a trece cu bine peste orice potențială ofensivă rusească.

Între timp, Rusia a pierdut peste 50% din piața europeană

În 2023, furnizarea de gaze naturale către Europa de către monopolul energetic rus „Gazprom” a scăzut cu 55,6%.  Exportul de gaz rusesc în Europa, care a fost cândva principala sa piață de export, a scăzut brusc din cauza consecințelor politice ale invaziei Ucrainei. La apogeul său în 2018-2019, debitul anual a atins 175-180 de miliarde de metri cubi, potrivit Reuters.

În 2022, Federația Rusă a livrat în Europa aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi de gaze prin diverse rute.  Nu au mai fost publicate statistici pentru anul 2023.  Dictatorul rus Vladimir Putin a pariat anul trecut pe o criză energetică în Europa prin oprirea furnizării de gaze prin conductă. Propaganda de la Kremlin de la Moscova a folosit în mod activ teza că Europa va îngheța fără gazul rusesc”.  Acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât Uniunea Europeană a crescut importurile din alte țări, a redus consumul și vremea blândă i-a permis să treacă peste două ierni fără opriri, în timp ce prețurile au scăzut brusc.

Drept urmare, „Gazprom” și-a pierdut practic principala piață din Europa. Jumătate din exporturile de petrol și produse petroliere ale Rusiei în 2023 au mers către China, în timp ce ponderea Indiei a crescut la 40% în doi ani.   În 2024, după expirarea contractului, NJSC „Naftogaz of Ukraine” nu va mai continua să tranziteze gaz rusesc către Uniunea Europeană. Ucraina nu va negocia prelungirea contractului.

 

Putin a pariat greșit

Ratele de umplere cu gaz variază de la 99,5% în Portugalia şi până la 72,1% în Croaţia. În Franța, gradul este de 79,7%, Italia - 78,6%, Belgia- 81,8%, Austria- 92,2%,  Germania - 89,7%.  România are  27,34 TWh de gaze naturale stocate în depozitele de înmagazinare subterană, potrivit Știripersurse.

În Marea Britanie, gradul de umplere a depozitelor de gaze este  98%.  Ucraina e țara cu probleme, având grad de umplere în proporţie de 26%, dar Uniunea Europeană o va aproviziona.

Blocul comunitar şi-a redus dependența față de gaze ruseşti livrate prin conducte. Iar acum, recurge la alte variante, de la gazele lichefiate venite în principal din SUA dar şi din Rusia, la energiile verzi, precum construirea de reactoare nucleare modulare.

Ne puteți urmări și pe Google News