Putin aruncă CAPUL lui Assad pe masa de poker din Orient. Ce PREȚ îi cere lui Obama?
- Adrian Pătrușcă
- 5 mai 2016, 10:27
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a făcut miercuri o declarație foarte interesantă: președintele Siriei, Bashar Al-Assad, nu este aliatul Rusiei, în sensul în care Turcia este aliatul Statelor Unite, deși Moscova îl sprijină în lupta împotriva terorismului.
Declarația lui Lavrov marchează o schimbare importantă în diplomația Rusiei. Iată ce a spus, într-un interviu pentru RIA Novosti, ministrul de Externe:
„Assad nu este aliat, între altele. Da, noi îl sprijinim în combaterea terorismului și în ceea ce privește prezervarea statului sirian. Dar el nu este aliatul nostru, în sensul în care Turcia este aliatul Statelor Unite.”
Rusia va sprijini orice decizie va fi luată de părţile siriene, a mai spus şeful diplomaţiei de la Moscova, adăugând că beligeranţii trebuie singuri să se pună de acord, în baza cadrului stabilit de Consiliul de Securitate al ONU şi a experienţei coexistenţei diferitelor grupări etnice, politice şi religioase în Siria.
Declarația lui Lavrov pare o lepădare publică de Assad, iar ministrul rus de Externe, o vulpe bătrână a cancelariilor, transmite prin aceste cuvinte un semnal clar: Kremlinul se poate dispensa de Assad, în anumite condiții negociabile.
În ultimele zile, între Moscova și Washington ar fi avut loc un veritabil maraton telefonic, în care Lavrov și omologul său american, John Kerry, au discutat mijloacele prin care s-ar putea pune capăt războiului din Siria.
Sursele din interiorul serviciilor de informații, citate de agenția israeliană Debka, susțin că, pentru prima dată de la începutul războiului civil, Rusia a acceptat să ia în discuție plecarea lui Assad de la putere.
Mai mult, Moscova ar fi gata să negocieze soarta fiecăruia dintre conducătorii militari sirieni în parte, implicați acum în luptele împotriva rebelilor.
Discuțiile sunt atât de avansate, încât s-ar fi întocmit liste cu ofițerii superiori de la Damasc care trebuie să plece și cu cei care pot rămâne. Negocierile ar avea loc cu consultarea Arabiei Saudite și a Iordaniei.
Luni și marți, la Amman, la sediul cartierului general al alianței SUA-Iordania – EAU-Arabia Saudită, a avut loc o reuniune a liderilor grupărilor de rebeli siriene cu diplomați și ofițeri americani, saudiți și iordanieni. Rebelilor le-a fost prezentat un acord la care Washington și Moscova au ajuns, pentru ca Assad să demisioneze și, împreună cu familia sa, să părăsească Siria, aceasta fiind principala condiție cerută de rebeli pentru a participa la negocierile de pace de la Geneva.
Scopul imediat al Washingtonului este reinstaurarea unui acord de încetare a focului în Siria. Or, ca prin minune, forțele aeriene ale Rusiei au încetat luni și marți orice lovituri aeriene în zona Alep.
Cu toate acestea, lucrurile sunt departe de a fi rezolvate: trupele siriene, iraniene și Hezbollah sunt gata să lanseze atacul decisiv asupra Alep, fără sprijinul aerian al rușilor, bazându-se doar pe aviația Damascului.
Pe de altă parte, declarațiile Moscovei, de îndepărtare de Assad, și chiar negocierile cu americanii și puterile regionale în acest sens, pot fi o nouă cacealma (așa cum s-a dovedit și „retragerea” din martier), prin care Putin urmărește să câștige mai multe oportunități la masa de poker din Orientul Mijlociu. Evident, capul lui Assad, pe care Moscova îl aruncă pe masa verde, va avea un preț uriaș. Obama este disperat să încheie pacea în Siria înainte de încheierea mandatului său, ceea ce ar mai cosmetiza bilanțul dezastruos al politicii sale externe. Rămâne de văzut cât va fi dispus să-i plătească lui Putin.