Putin ameninţă: Rusia va riposta dacă SUA vor adopta "Legea Magnitski"

Putin ameninţă: Rusia va riposta dacă SUA vor adopta "Legea Magnitski"

Rusia ameninţă Statele Unite că va lua măsuri de retorsiune în cazul în care Congresul american va adopta "legea Magnitski", care prevede sancţiuni împotriva a 60 de responsabili ruşi. Avertismentul a fost lansat de preşedintele rus Vladimir Putin, la Los Cabos, în Mexic, unde a avut loc summitul G20.

"Dacă vor fi impuse restricţii la intrarea în Statele Unite pentru cetăţeni ruşi, Rusia va decreta sancţiuni echivalente împotriva unui număr de americani", a avertizat şeful statuluui rus, adăugând că nu ştie cine va avea de câştigat în acest caz.

Arestat pentru complicitate la evaziune fiscală, avocatul fondului de investiţii Hermitage Capital Management, Serghei Magnitski, a murit în detenţie într-o închisoare din Moscova, în noiembrie 2009, deoarece nu i-au fost acordate îngrijirile medicale necesare. Moartea sa a avut un impact puternic în Rusia şi pe plan internaţional, mai ales că Magnitski deţinea probe că, de fapt, în actele de evaziune fiscală care i se imputau erau implicaţi oficiali din poliţia moscovită cu legături directe în guvernul condus la acea vreme de Putin, transmite Ria Novosti.

Senatorul american Benjamin L.Cardin a întocmit o "listă neagră" cu funcţionari ruşi care au legătură într-un fel sau altul cu "afacerea Magnitsk"'. Un proiect de lege a fost elaborat apoi, prevăzând sancţiuni economice şi interdicţii de viză pentru funcţionarii ruşi suspectaţi că ar fi implicaţi în decesul suspect al avocatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul anului 2012, un grup de parlamentari americani au propus corelarea adoptării "legii Magnitski" cu abolirea amendamentului Jackson-Vanik, care impune restricţii severe în schimburile comerciale cu Rusia.