Putin a menționat faptul că  Statele Unite, China, India, Turcia, statele din Golf, Japonia, Coreea de Sud, Brazilia și Israelul sunt interesate de cooperarea cu țările africane.

„Și nu este un accident, Africa devine un continent al oportunităților. Are resurse imense, atractivitate economică cu mare potențial. Și acolo unde există perspective semnificative de investiții și profit, există  concurență. Din păcate, uneori această competiție depășește limitele decenței „, a declarat Putin, citat de TASS.

Putin a declarat de asemenea  că „mai multe țări occidentale folosesc presiunea, intimidarea și șantajul împotriva guvernelor țărilor suverane africane, încercând să recâștige influența pierdută și pozițiile dominante în fostele lor colonii. Ele„ reambalează „acțiunile lor pentru a scoate super profituri, a exploata continentul african fără a ține cont de oamenii care trăiesc acolo și de riscurile de mediu și altele. ”

„Probabil, de aceea încearcă să împiedice stabilirea unor relații mai strânse între Rusia și Africa, deoarece nu doresc ca cineva să se amestece în politica lor”, a încheiat Putin.