Evenimentul Zilei > International > Putin a renunțat la cea mai mare dorință. Liderul suprem a făcut un pas în spate
Putin a renunțat la cea mai mare dorință. Liderul suprem a făcut un pas în spate

Putin a renunțat la cea mai mare dorință. Liderul suprem a făcut un pas în spate

Rusia a anulat un plan de instalare a unui mozaic reprezentându-l pe preşedintele Vladimir Putin într-o catedrală nou construită şi dedicată armatei, a anunţat vineri un înalt reprezentant al clerului, citat de Interfax, dpa şi France Presse.

Putin şi alţi înalţi oficiali, inclusiv ministrul apărării Serghei Şoigu, erau înfăţişaţi pe mozaicul glorificând anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.

Fotografii ale mozaicului au apărut în presă în timp ce lucrarea era în curs de realizare, încă neinstalată în biserică.

„Potrivit dorinţei şefului statului, comitetul artistic a decis să nu instaleze mozaicul”, a anunţat episcopul ortodox rus de Klin, Ştefan, care se ocupă de viitoarea catedrală.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus la începutul acestei săptămâni că şeful statului consideră că este prematur să fie înfăţişat pe o sfântă relicvă.

Biserica Ortodoxă Rusă respectă poziţia lui Putin cu privire la această chestiune.

„În conformitate cu sugestia şefului statului, consiliul artistic a decis să nu-l instaleze”, a spus Ştefan.

Construcţia catedralei, în Parcul „Patriot” de la Kubinka, o suburbie a Moscovei, urmează să fie finalizată săptămâna viitoare de Ziua Victoriei, marcând a 75-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.