Evenimentul Zilei > International > Putin a mobilizat Armata. Cinci regiuni au fost distruse. E stare de urgență!
Putin a mobilizat Armata. Cinci regiuni au fost distruse. E stare de urgență!

Putin a mobilizat Armata. Cinci regiuni au fost distruse. E stare de urgență!

Președintele rus Vladimir Putin a mobilizat Armata să lupte împotriva incendiilor care mistuie trei milioane de hectare de pădure în Siberia, în cinci regiuni.

În jur de o sută de oraşe şi sate sunt înecate în fum negru iar mai multe persoane s-au intoxicat în timp ce mergeau pe stradă. Oamenii spun că se sufocă şi au strâns sute de mii de semnături prin care cer autorităţilor să declare stare de urgenţă.

The Guardian scrie că activiștii de mediu au avertizat că amploarea arderilor ar putea accelera încălzirea globală, în afara efectelor imediate asupra sănătății locuitorilor.

„După ce a examinat un raport al ministrului situațiilor de urgență, Putin a cerut ministerului apărării să se alăture efortului de stingere a incendiilor”, a declarat serviciul de presă al Kremlinului presei ruse.

Aproximativ 2.700 de pompieri se luptă cu focul, a informat agenția de știri Interfax. Ministerul Apărării a declarat agențiilor de știri că 10 avioane și 10 elicoptere au fost trimise în regiunea Krasnoyarsk, una dintre cele mai afectate.

Serviciul de presă de la Kremlin a declarat că forțele armate din regiunea Irkutsk, foarte afectată, au primit alertă de nivel ridicat.

Incendiile au fost declanșate de temperaturi care depășesc 30 de grade Celsius și au fost amplificate de vânturile puternice.

În Siberia izbucnesc în fiecare vară incendii de vegetație pe suprafeţe întinse. Dacă nu amenință zone locuite, acestea sunt lăsate să se stingă de la sine. Cele de anul acesta sunt considerate de o amploare nemaiîntâlnită.