În regiunea arctică se desfășoară în aceste zile Grom-2019, un amplu exercițiu naval la care asistă chiar președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Potrivit Moscow Times, un submarin din clasa Riazan Delta III a ratat lansarea unei rachete balistice care trebuia să lovească o țintă situată în Marea Barents. Din cele două focoase nucleare cu care era echipat submarinul, doar prima a fost lansată și și-a atins ținta, în schimb, „cea de-a doua rachetă, model R-29R, a rămas blocată în lansator, iar submarinul a fost nevoit să se întoarcă, practic, la bază cu o rachetă nucleară neexplodată rămasă în el”, după cum au declarat surse din Ministerul rus al Apărării.

Totuși, oamenii lui Serghei Șoigu s-au revanșat publicând pe Internet un clip video cu lansarea reușită a unei rachete balistice intercontinentale „Sineva”, de la bordul unui submarin nuclear clasa Delta IV.

Grom-2019 este unul dintre cele mai mari exerciții militare navale organizate de Rusia și la care iau parte peste 12.000 de militari. Cinci submarine, mai mult de 100 de avioane de luptă și 200 de lansatoare mobile de rachete sunt angrenate în acest exercițiu al cărui scop în reprezintă testarea gradului de pregătire a forțelor nucleare strategice ale Federației Ruse.

Fiindcă testele au avut loc atât în partea europeană a Oceanului Arctic, cât și în Orientul Îndepărtat al Rusiei, se poate spune că Moscova a lansat rachete balistice intercontinentale dintr-o parte în alta a întregii Arctici.