Reprezentanţii FMI au spus ieri că Fondul are nevoie de cel puţin 500 miliarde de dolari suplimentari pentru a face faţă crizei din zona euro şi a repercusiunilor sale asupra economiei mondiale, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Japonia este gata să contribuie la stabilizarea pieţelor, inclusiv prin intermediul unui împrumut de la FMI, dacă ţările europene depun ele însele eforturi importante"’, a explicat responsabilul.

Statele din zona euro s-au angajat în decembrie să furnizeze FMI-ului 150 miliarde de euro (192 miliarde de dolari) ”sub formă de împrumuturi bilaterale”.

Instituţia financiară din Washington trebuie să găsească o sumă puţin mai mare de 300 miliarde de dolari pe lângă fondurile asigurate de statele membre pentru a ajunge la 500 miliarde de dolari ca resurse suplimentare scontate ce pot fi împrumutate.

SUA au avertizat că nu vor contribui cu nimic. FMI contează în special pe ţările emergente, îndeosebi China, India, Brazilia şi Rusia, dar va fi binevenit un împrumut din partea Japoniei, al doilea contributor la FMI după SUA.