Semnatarii documentului își manifestă îngrijorarea față de „evoluțiile interne și internaționale (…) caracterizate printr-o continuă și alarmantă încercare de erodare a identității, suveranității și unității naționale a României”, față de „acțiunile plasate sub semnul globalismului nivelator și al unei exagerate ‘corectitudini politice’”, dar și de numeroasele acțiuni „îndreptate direct împotriva Statului și a Poporului Român”.

Cei 84 de academicieni oferă și exemple de asemenea acțiuni: „rescrierea tendențioasă și adesea mistificatoare a istoriei”, „denigrarea simbolurilor naționale”, „subminarea valorilor și instituțiilor fundamentale”, „vânzarea pământului și a resurselor naturale”, „defrișările masive”, „întrăinarea sau falimentarea unităților economice”, „degradarea învățământului și a sistemului sanitar”, „corupția” etc.

De asemenea, cu autoritatea apartenenței la cel mai înalt for științific al României, semnatarii avertizează și asupra „încercărilor recurente de ‘regionalizare’  României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice”.

Cei 84 de academicieni cer instituțiilor statului să acționeze ferm pentru „a preveni, contracara și pedepsi” exemplar astfel de atacuri la adresa statului român și fac un apel de unitate la adresa românilor, „în particular a intelectualilor” cărora li se cere să fie exemple de „înțelepciune și patriotism”.

Documentul, inițiat de academicienii Victor Voicu, Ioan-Aurel Pop și Gheorghe Păun, este semnat printre alții de: Eugen Simion, Irinel Popescu, Dinu C. Giurescu, Dan Berindei, Sorin Dumitrescu, Nicolae Breban, Eugen Mihaesco, Sabina Ispas, Mariana Nicolescu, Ion Păun Otiman, Alexandru Zub, Ionel Haiduc etc.