Cei mai mulți dintre noi au senzația că, în majoritatea timpului, iau decizii raționale iar studiile arată că acordăm o importanță mai mare posibilității de a pierde decât celei de a câștiga, ceea ce înseamnă că nu suntem raționali tot timpul și ne mai folosim și credințele limitative.
Rezolvarea problemelor este similară cu luarea deciziilor, dar nu este același lucru. Atunci când rezolvăm o problemă, de fapt căutăm soluții alternative bune care să ne ajute, și decizia stă în a alege varianta cea mai bună pentru a rezolva problema.
În realitate nu suntem rezultatul brendurilor pe care le purtăm sau a stilului alimentar pe care îl avem și nici rezultatul părinților noștri, noi suntem rezultatul deciziilor pe care le-am luat pe parcurusul vieții noastre de până acum.
Fostul președinte al Statelor Unite, Dwight Eisenhower a spus că „... istoria libertății oamenilor nu a fost niciodată scrisă din întâmplare, ci din alegere, din alegerea lor.” Cu alte cuvinte, viața este despre a lua decizii, iar succesul este rezultat din deciziile pe care le luăm.
Cu siguranță nu v-ați gândit că în medie luăm în jur de 20.000 de decizii zilnic și cele mai multe dintre ele nu sunt conștiente. Alegem la ce oră ne punem ceasul să sune și la ce oră ne dăm jos din pat, alegem cu ce ne îmbrăcăm și dacă ne asortăm, alegem chiar și starea de spirit pe care o avem într-o zi, alegem cum abordăm o discuție cu un coleg sau cu un client, luăm decizii și cu câteva secunde înainte de un accident sau atunci când ne despărțim de cel sau cea cu care suntem într-o relație.
Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru propriul creier și să nu facem greșeli, atunci când nu luăm o decizie, indiferent din ce motiv, în realitate am luat deja o decizie, aceea de a împuternici pe cei din jurul nostru să decidă ei pentru noi.
Greșim atunci când nu alegem noi pentru noi și lăsăm timpul sau pe cei din preajma noastră să decidă pentru noi.
Oamenii nefericiți sunt cei care nu își pot asuma propriile decizi și nu au înțeles că libertatea de alegere a unei soluții înseamnă asumarea propriei povești de viață și ieșirea din zona de confort. Niciodată nu o să luăm decizii bune sau care aduc progres atunci când suntem în zona de confort.
Atunci când luăm decizii ne bazăm pe propriile standarde și pe experiențele de viață, pe propriul sistem de valori, și atunci când luăm decizii înseamnă că am reușit să gestionăm emoțiile generate în situația respectivă. Cu toate acestea, o decizie nu este asumată decât atunci când o implementăm, când o punem în practică, abia atunci are valoare și poate fi considerată o decizie în adevăratul sens al cuvântului.
Cele mai frecvente capcane care ne împiedică să luăm decizii sunt: abundența de informații, stresul permanent care își face simțită prezența prin presiunea pe care o avem ca să obținem rezultate și, nu în ultimul rând, perfecționismul.
Pentru a depăși aceste trei capcane este nevoie să simplificăm abundența de informații și ne putem limita la 7 surse. Ce depășește acest număr devine o povară pentru creier și automat încetinește procesul de decizie. Atunci când vine vorba de stres, soluția stă în prioritizarea sarcinilor și organizarea detaliilor, iar în ceea ce privește perfecționismul avem nevoie de încredere în propria persoană și de 80% din informația necesară pentru a lua decizia. Perfecționismul previne acțiunea după cum susține Stephen Covey, autorul cărții „A 8-a treaptă a înțelepciunii”.
Deciziile pot fi tranșate individual sau împreună cu alții, la rece sau cu o mare încărcătură emoțională, dar este foarte important ca la final să ne aparțină și să o punem în operă.