Evenimentul Zilei > Politica > Putem spune ADIO tezaurului de la Moscova! Isărescu: Este atestat de documente AUTENTICE, semnate de AMBELE părți
Putem spune ADIO tezaurului de la Moscova! Isărescu: Este atestat de documente AUTENTICE, semnate de AMBELE părți

Putem spune ADIO tezaurului de la Moscova! Isărescu: Este atestat de documente AUTENTICE, semnate de AMBELE părți

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că transferul, în urmă cu o sută de ani, a tezaurului României în Rusia a avut loc în baza unei încrederi reciproce între cele două state,fiind atestat de documente autentice.

”Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părți, Guvernul român și Guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a afirmat Isărescu, miercuri după-amiază, la Iași, potrivit euroactiv.ro

Acesta susține că documentele originale care au stat la baza plecării aurului către Molscova ”au fost păstrate cu mare grijă” de către toți guvernatorii BNR.

”Garanțiile ruse și predarea tezaurului BNR către factorii de răspundere ruși se regăsesc în documente incontestabile întocmite atât la Iași, la predare, cât și la Moscova, la primire, care poartă semnăturile și ștampilele reprezentanților ruși și români, precum și ai sucursalei Moscova a Băncii de Stat Ruse și a reprezentanților băncii noastre naționale. Aceste documente au fost păstrate cu mare grijă de toți reprezentanții BNR”, a precizat guvernatorul BNR.

El a adăugat că, în anii 1935 și 1956, au avut loc restituiri de valori către România, ”dar niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul României”.

Mugur Isărescu susține că documentele aflate în arhiva BNR arată că în februarie 1916 au fost transferate la Moscova 1.738 de lăzi cu monede și lingouri de aur, dar și casetele de bijuterii ale Reginei Maria, iar în iunie 1917, alte 188 de lăzi.