Oamenii ar trebui să se concentreze mai degrabă pe exerciții fizice decât pe dietă pentru a avea o viață lungă.
Mai mulți cercetători americani afirmă că „abordarea bazată pe obsesia pentru greutate a tratamentelor de prevenirii a obezității a fost în mare măsură ineficientă”.
Mișcarea e mai sănătoasă decât dietele
În opinia lor, oamenii ar trebui să se concentreze asupra efortului fizic și să renunțe la dietă dacă vor să micșoreze riscul de a muri prematur.
Cercetătorii afirmă că aplicarea unei abordări „neutre în ceea ce privește greutate” atunci când vine vorba de tratarea problemelor de sănătate cauzate de obezitate ar reduce, de asemenea, riscurile pentru sănătate legate de dietele dure.
Noua teorie, care are la bază numeroase studii, susține că exercițiile fizice regulate sunt cea mai eficientă metodă de a că prelungi viața.
Dietele draconice sunt un pericol pentru sănătate
Într-un articol publicat în revista iScience, profesorul Glenn Gaesser de la Universitatea de Stat din Arizona și profesorul asociat Siddhartha Angadi de la Universitatea din Virginia susținut că renunțarea la obsesia pentru cîntar ar reduce riscurile pentru sănătate pe care le prezintă mai multe diete, de pildă yo-yo. Regimul yo-yo este unul draconic, motiv pentru care experții îl recomandă cel mult o singură dată pe an, pentru că cei care îl țin riscă să-și dea metabolismul și să-și pună sănătatea în pericol. Dieta o se ține 3 zile, după care se revine la un regim normal timp de 4-5 zile, iar apoi, din nou, la dieta de 3 zile. Experții în nutriție spun că persoanele care vor să urmeze acest regim trebuie să știe că pierderea în greutate este datorată eliminării de lichide din organism, și nu reducerii stratului adipos. Riscurile sunt foarte mari, întrucât în zilele de regim cei care țin dieta nu au voie să depășească 500 de kilocalorii pe zi.
"Trebuie să scăpăm de obsesia cântarului"
„Am dori ca oamenii să știe că grăsimea poate fi potrivită și că corpurile potrivite și sănătoase vin în toate formele și dimensiunile", susține profesorul Gaesser a spus:.
„Ne dăm seama că, într-o cultură obsedată de greutate, poate fi o problemă pentru programele care nu sunt axate pe scăderea în greutate să câștige susținere. Nu suntem neapărat împotriva pierderii în greutate; credem doar că nu ar trebui să fie criteriul principal pentru a judeca succesul unui program de schimbare a stilului de viață."
Cercetătorii constată că studiile arătat că în ciud faptului că oamenii din întreaga lume fac eforturi să slăbească de vreo 40 de ani încoace, obezitatea a continuat să crească de la an la an, scrie news.sky.com.