Cu doar câteva luni înainte ca noii consilieri generali să își ia în primire mandatele și în condițiile în care configurația viitorului Consiliu General este cunoscută, se fac primele manevre pentru a construi majorități. Sau, pentru a împiedica formarea unora, așa cum pare să fie cazul acum.
Calculele pentru Consiliul General al Capitalei
Calculele pentru această toamnă nu sunt deloc simple și, în lunile rămase pot apărea numeroase surprize.
Față de actualul mandat al Consiliului General, din toamna acestui an apar pe tabla de șah consilierii PUSL. La alegerile din 9 iunie umaniștii au obținut șase mandate de consilier general, iar numărul lor ar putea schimba decisiv balanța puterii.
PUSL vrea majoritate cu PSD și PNL
Astfel, o majoritate formată din consilierii PSD, PNL și PUSL este un scenariu posibil și chiar probabil, ceea ce ar înseamna că primarul Nicușor Dan nu va putea forma o majoritate în jurul partidelor care l-au susținut în alegeri, USR, PMP și FD.
Social-democrații, alături de liberali și umaniști ar înseamna aproape 50% dintre voturile din CGMB. Iar Nicușor Dan, fără să poată conta pe voturile PSD și PNL, ar avea nevoie de sprijinul tuturor celorlați consilieri, inclusiv și mai ales al celor de la PUSL.
Noul Consiliu General al Municipiului București va avea o structură diferită față de actualul consiliu, cu șase formațiuni politice, față de patru, câte sunt în prezent.
Cum arată distribuția politică în Consiliul General
Rezultatele complete pentru alegerile din 9 iunie:
Alianţa Dreapta Unită (USR+PMP+FD) - 27,29% (184.581 voturi)
PSD - 26,59% (179.825 voturi)
PNL - 12,58% (85.046 voturi)
PUSL - 9,66% (65.293 voturi)
AUR - 8,18% (55.291 voturi)
REPER - 7,11% (48.093 voturi)
Potrivit Biroului Electoral Central, mandatele se vor împărți astfel :
BEC, mandatele se împart astfel:
- Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei - 17
- PSD - 16
- PNL - 7
- PUSL - 6
- AUR - 5
- Partidul Reînnoim Proiectul European al României - 4