Evenimentul Zilei > Justitie > 5 ani de pușcărie pentru cei care au distribuit pliantele anti vaccin
5 ani de pușcărie pentru cei care au distribuit pliantele anti vaccin

5 ani de pușcărie pentru cei care au distribuit pliantele anti vaccin

Gestul antivacciniștilor de a publica un pliant și de a distribui, însoțit de sigle oficiale, fără a avea drept de folosință, va avea repercusiuni dramatice.

Anchetatorii s-au sesizat din oficiu, chiar înainte ca Instituțiile menționate să depună plângeri, și au încadrat fapta în legea 286/2009, art. 404 din Codul Penal – infracțiunea de comunicare și răspândire de informații false, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Dacă un copil moare, încadrarea trece la „ucidere din culpă”

„Este o infracțiune atipică, dar legiuitorul o tratează cu mare seriozitate, dovadă fiind perioada de detenție: între 1 și 5 ani. În această lege este stipulată și folosirea însemnelor sau a siglelor oficiale, fără a avea acest drept. Agravant este faptul că aceste informații au fost răspândite masiv în spațiul public. Dacă se face, în viitor, legătura de cauzalitate între îmbolnăvirea sau chiar decesul unui copil ca urmare a acestui act, ori orice faptă care derivă din nevaccinare, responsabilii pot da socoteli în fața legii chiar și pentru ucidere din culpă”, a explicat pentru EVZ avocatul Adrian Cuculis.

 

Pliantele au fost puse în cutiile poștale

Deputatul Pro România Gabriela Podașcă a reacționat cu privire la ce se petrece de câteva zile în București, unde cetățenii primesc în cutiile poștale materiale împotriva vaccinării în care sunt folosite în mod fraudulos însemnele oficiale ale Ministerului Sănătății și ale unor organizații internaționale de prestigiu precum Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization) sau UNICEF.

„Minciuna și dezinformarea pe tema vaccinurilor au atins un nivel periculos. Folosirea numelor unor organizații și instituții publice pentru a legitima acest „fake-news” este atât ilegală, cât și imorală putând crea confuzii grave în rândul oamenilor cu privire la necesitatea vaccinării”, a declarat Gabriela Podașcă. Pe de altă parte, Gabriela Podașcă reclamă inerția autorităților și lipsa de soluții în combaterea rujeolei, care continuă să facă victime în România.

„Legea vaccinării este blocată de luni de zile în Parlament de Liviu Dragnea. În tot acest timp, Ministerul Sănătății nu a fost în stare să aibă niciun plan coerent împotriva rujeolei, de asigurare a stocurilor necesare de vaccinuri și de imunizare a persoanelor vulnerabile. Este inadmisibil să avem în continuare această criză care a adus suferință multor familii ai căror copii au murit de rujeolă. Nu există scuză pentru aceste drame”, a mai spus Gabriela Podașcă.