Sindicatele din învățământ au propus înființarea unor camere de izolare, un fel de celule, care să fie destinate elevilor considerați o problemă. În aceste săli speciale, elevii ar trebui să fie consiliați de psihologi sau de polițiști.
Ideea a generat deja un scandal la nivelul discuțiilor oficiale la care au participat reprezentanții Ministerului Educației, a Sindicatelor din învățământ dar și a părinților.
De exemplu, una dintre ideile promovate de cei de la sindicate este de a se înființa în fiecare școală, câte o cameră de deținere, unde elevul problemă să fie consiliat de un psiholog.
”Cel care deranjează actul didactic este primit într-o sală. Nu contează care este acea sală, nu contează cum este numită acea sală, că este sală de detenție, că este sală de resurse educaționale, chiar nu are importanță. Iar acolo, sub supraveghere a unui consilier școlar, se va discuta despre problema pe care a generat-o, astfel încât să conștientizeze că a comis o greșeală. Despre asta discutăm. Nu mă duc și bag copilul la izolator și nu se ocupă nimeni de el. Pe mine mă interesează să-l conștientizez ca a comis o greșeală și să nu se mai repete greșeala respectivă” , a declarat Marius Nistor, Lider Federaţia Spiru Haret
Părinții nu vor camere de deținere
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor spune că ideea nu are ce căuta în nicio școală din România, mai ales că se vorbește ”într-o cheie de pedeapsă”.
Aceleași asociații de părinți s-au opus săptămânile trecute ca elevii din clasele de liceu să poată fi testați antidrog, dacă sunt informații în acest sens, la nivel de fiecare școală.
”Suntem de acord în sensul în care vorbim de un spațiu destinat reeducării și reabilitării. Sub nicio formă să vorbim într-o cheie a pedepsirii. În aceste camere de reabilitare ar trebui copiii să aibă parte de consilieri, specialiști în domeniu, astfel încât să vină sprijinul lor. Dacă vorbim de violență extremă, reprezentanți de la Ministerul de Interne, de la Siguranța Școlară, pot să comunice atât cu el, cât și cu familia. Dacă vorbim de substanțe interzise de să vorbim de Agenția Națională Antidrog, astfel încât să aibă discuții deschise cu acest copil. Nu e vorba de o cameră de detenție”, a spus Cristache.