“Punguţa cu doi bani” a ajuns în Germania

Teatrul “Luceafărul” din Iaşi reprezintă România la “Blacksea Theatre Festival” din Germania, cu piesa “Punguţa cu doi bani”, după Ion Creangă, în regia lui Constantin Brehnescu.

Păpuşarii Doina Iarcuczewicz şi Viorel Vîrlan şi echipa de tehnicieni care i-a însoţit au avut, ieri, o primă reprezentaţie, iar sâmbătă vor urca din nou pe scenă pentru spectatorii nemţi.

Teatrul organizator “Eukitea” din Diedorf a dedicat festivalul ţărilor riverane Mării Negre, astfel că pe scenă au urcat şi artişti din Rusia, Ucraina, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Festivalul a debutat pe 26 iulie şi îşi va închide porţile pe 1 august. “În momentul în care am primit invitaţia la festival ni s-a spus să mergem cu un spectacol reprezentativ pentru România. Ne-am gândit imediat la poveştile lui Creangă care sunt emblematice şi pentru Iaşi, oraşul cu “Bojdeuca lui Creangă”. "Punguţa cu doi bani" este unul dintre cele mai longevive spectacole ale teatrului nostru, a figurat neîntrerupt pe afişe însă din anul  1988”, a explicat Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului “Luceafărul” din Iaşi.

Teatrul a participat la începutul lunii iunie şi la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Păpuşi din Praga, cu piesa “Vrăjitoarea pofticioasă”, a lui Dan Lungu, în regia lui Ion Ciubotaru, şi piesa „Aventurile Baronului Münchhausen”, repovestite de Ion Sapdaru şi Gabriela Andronache. Culturile din zona Mării Negre, promovate prin intermediul teatrului

În deschiderea “Blacksea Theatre Festival” publicul a avut parte de un spectacol regizat de Stepan Eckl, directorul teatrului gazdă “Eukitea”, realizat în cursul a trei zile de workshop cu artiştii teatrelor participante. Guest star-ul evenimentului a fost regizorul Robert Sturua (Teatrul Naţional Rustaveli, Tbilisi, Georgia), un clasic în viaţă, menţionat în toate enciclopediile teatrului contemporan. “Ideea principală a festivalului este de a vedea în ce fel culturile din zona Mării Negre s-au influenţat unele pe altele şi dacă au teme comune. Ne simţim extraordinar aici, se stabilesc legături între teatre, în afara spectacolelor au fost organizate şi ateliere şi workshopuri care au reprezentat pentru noi nişte ocazii minunate de a întâlni artişti diferiţi din spaţii culturale diverse”, a declarat Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului “Luceafărul” din Iaşi.

În calitatea sa de critic de teatru ieşeanca a susţinut conferinţa “Zece lucruri importante despre teatrul românesc de azi”.

Participarea ansamblului teatrului de păpuşi „Luceafărul” din Iaşi  la festival a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin. Teatrul independent “Eukitea” din Germania lucrează încă din anul 1989 pe proiecte internaţionale iar “Blacksea Theatre Festival” va fi continuat, piesele din cadrul festivalului vor fi prezentate în următorii doi ani şi în ţările participante.