Punga de Fasole! Marină SUA a inventat o modalitate de a învinge bruiajul radio rus și chinez

Punga de Fasole! Marină SUA a inventat o modalitate de a învinge bruiajul radio rus și chinez

Cum poate învinge Marină Militară a SUA bruiatul chinezilor și al rușilor? Tehnologiilor din ce în ce mai sofisticate sunt combătute prin soluții low-tech. Iată ultimul exemplu.

Le-am putea spune porumbei voiajori. Ei bine, nu e tocmai un porumbel, chiar dacă zboară. Nu este o tehnologie sofisticată. Marina SUA experimentează utilizarea elicopterelor pentru a trimite fizic mesaje către alte nave. Într-un test recent efectuat în Golful Persic, un elicopter MH-60S Sea Hawk a livrat un mesaj, conținut într-o pungă de fasole, pe puntea navei de atac USS Boxer.

Ideea nu este tocmai nouă: încă din Primul Război Mondial, aviatorii au trimis mesaje trupelor terestre pentru a-i alerta cu privire la locația inamicului. Dar conceptul a luat viteză în lumina eforturilor extinse ale Rusiei de a dezvolta tehnologia de blocare a comunicațiilor, precum și a necesității ca navele de război să mențină tăcerea radio pentru a evita aflarea poziției lor.

Într-adevăr, un comunicat de presă al Marinei a legat ultimul proiect (mesaj într-o pungă de fasole) de celebrul raid Doolittle din 18 aprilie 1942, când au fost lansate șaisprezece bombardiere terestre B-25 de pe portavionul USS Hornet pentru a ataca Tokyo și alte orașe japoneze.

Chiar înainte de lansare, un bombardier american tip SBD a văzut o navă de patrulare japoneză lângă transportatorul USS Enterprise, înainte ca Hornet să-și lanseze bombardierele. „Pilotul a crezut că a fost văzut de japonezi și a decis să nu-și folosească radioul, dar a zburat cu SBD-ul peste puntea de zbor Enterprise și a aruncat un sac de fasole care anunța prezența unei nave navei de patrulare japoneze”, a relatat comunicatul Marinei.

„Un videoclip postat de Archive.org arată un avion SBD care aruncă o pungă de fasole pe puntea de zbor a navei Enterprise în acea zi și arată un marinar care ridică punga de fasole, apoi alergă spre insulă pentru a o livra comandantului"

În august 2019, firma Boxer's Paraloft, care fabrică echipamente de supraviețuire, a fost însărcinat să realizeze o nouă pungă de fasole capabilă să reziste șocului. „Am început cu măsurătorile originale ale sacului de fasole folosit pe USS Enterprise în 1942 și l-am construit pentru a rezista la impact, dar și pentru o lansare exactă”, a declarat Carlos R. Freireizurieta. ... „Pungile de fasole din al doilea război mondial au fost umplute cu pietriș, dar cea pe care am făcut-o este întărită cu o bară de oțel, fiind din piele artificială și închisă cu chingi.”

Marina consideră acest lucru o măsură de comunicare de urgență atunci când comunicarea radio nu este disponibilă sau când tăcerea radio este imperativă. "În condiții de tăcere radio, s-ar putea trimite un mesaj piloților folosind mecanismul de la bordul unui elicopter sau aterizând scurt pe puntea de zbor", a spus Marina.

„În unele cazuri, folosim dispozitivul nostru de salvare pentru a livra și prelua piese și mesaje sau am ateriza și am avea pe cineva care să preia mesajul”, a spus Lt. Taryn Steiger, un pilot de elicopter al Marinei SUA. Este o idee interesantă, atâta timp cât știm că radioul a fost inventat deoarece era un mod mult mai rapid de comunicare decât trimiterea fizică a unui mesaj.

Cât timp va mai până când Marina Militară a SUA - care depinde de rețele de comunicații strâns integrate pentru comandă și coordonare - să se adapteze la eforturile rusești și chineze de blocare a legăturilor de comunicații e greu de spus. Dar totuși, sacul de fasole aruncat din elicopter este o schimbare revigorantă fiind o soluție low-tech care nu costă o avere, conchide autorul articolului

Ne puteți urmări și pe Google News