Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > PULSUL PLANETEI. În Siria, Rusia nu luptă cu ISIL, ci subminează interesele occidentale!
PULSUL PLANETEI. În Siria, Rusia nu luptă cu ISIL, ci subminează interesele occidentale!

PULSUL PLANETEI. În Siria, Rusia nu luptă cu ISIL, ci subminează interesele occidentale!

Strategia de comunicare /propagandă a Rusiei în legătură cu militarizarea regiunii mediteraneene a Siriei are trei niveluri de abordare.

Primul se referă la legitimarea misiunii: Siria a cerut sprijin, Bashar al Assad nu mai poate reacționa în fața teroriștilor de la ISIL, a cerut sprijin, și Rusia a sărit în ajutor sprijinind statul suveran sirian reprezentat de Președintele său. A transferat arme ca să sprijine lupta contra jihadiștilor și a amplasat propriile arme. Iar Bashar al Assad e parte a soluției, și va pleca când vor vrea sirienii, nu când vrea SUA și aliații Occidentali.

Este și primul fals: se trece sub tăcere situația lui Al Assad, faptul că nu controlează nici o treime din țară, că reprezintă doar minoritatea alawită, că a măcelărit opoziția și că, de principiu, se agață de putere. Mai mult, că e o simplă păpușă utilizată de Moscova care l-a și expus, cu această ocazie, aparent în tentativa de a-l apăra. Pentru că astfel îl transformă în țintă, în cazul unei soluții de tipul „tăierii nodului Gordian”. În plus, Al Assad și trupele guvernamentale sunt în contact cu Armata siriană liberă și Frontul Al Nusra, respectiv cu forțele Peshmerga kurse din Siria și doar marginal cu trupele ISIL, care au ajuns doar recent în suburbiile Damascului.

Al doilea nivel de comunicare este cel destinat publicului oripilat de crimele oribile ale ISIL-Daesh autointitulat Statul Islamic. Deci motivația din a doua zonă este lupta Rusiei contra ISIL. Căci exasperată de incapacitatea occidentalilor de a înfrânge Statul Islamic, nu-i așa, Moscova a decis să intre în joc, să treacă la treabă direct, dacă SUA nu e de acord să se așeze în noul tip de coaliție pe care-l crează Rusia, cu scopul prezenrvării regimului “legitim” al lui Al Assad. Asta vine cu ridiculizarea și condamnarea politicilor occidentale în Orientul Mijlociu și cu impunerea propriilor vederi și soluții. De ce altfel Rusia nu s-ar fi alăturat coaliției împotriva Statului Islamic deja existente și trebuie să inventeze ea o coaliție, diferită, în care invite celelalte state? Poate pentru că obiectivul e cu totul altul.

Și aici este un fals total, ca și în primul caz, în care Rusia nu e preocupată de Al Assad și nu a militarizat Tartusul și Latakia decât pentru propriul interes. Dacă mâine i se garantează bazele militare, poziția tare de negociere în Orientul Mijlociu și dominația creată în Mediterana de Est, îl sacrifică pe Al Assad cât ai zice pește. În acest caz, minciuna vine de la faptul că Al Assad și trupele ruse se luptă cu Armata Siriană Liberă, cu purtătorii de interese americani, cu trupele siriene ale opoziției pregătite de Occident, nu cu Statul Islamic al lui Baghdadi. Atacul împotriva ISIL e doar o acoperire de imagine, menită să atragă o falsă legitimitate.

În fine, cel de-al treilea nivel e deja unul aproape de realitate, destinat exclusive negocierilor agresive și în forță din spatele ușilor închise: Rusia își întărește brusc poziția militară cu forțe anti-aeriene, rachete sol-aer sau sol-navă, cu avioane cu capabilități aer-aer nu pentru ISIL, care nu are asemenea capabilități, nici pentru apărarea lui Al Assad, cât pentru creșterea posturii sale militare în Mediterana de Est și Orientul Mijlociu, fapt care să-i permită creșterea forței de negociere pentru sine în regiune și care îi asigură, după militarizarea

Crimeii și a Mării Negre, un arc de agresivitate, suport, interzicere a accesului și ofensivă în celebrele „mări calde”, unul dintre fundamentele strategice perene ale Moscovei.

Deci întregul proces e necesar subminării SUA, NATO, Occidentului, intereselor oponenților săi (declarați dușmani în Doctrina militară rusă, care produc “pericole” la adresa Rusiei). Mai mult, înconjoară Turcia și amenință să creeze capabilitatea de interzicere a accesului prin strâmtori și în Mediterana de Est. Subminează totodată și apărarea Israelului (căruia i-a spus la ultima vizită a premierului Netanyahu la Moscova că e o forță responsabilă, să nu-și bată capul) pentru că nu mai permite incursiunea aviației israeliene și a rachetelor pentru a distruge chirurgical transferul de capabilități militare iraniene către Hezbollah și organizațiile palestiniene anti-evreiești și pro-iraniene, declarate, multe din ele, organizații teroriste. Rusia continuă, în fapt, ofensiva globală împotriva Vestului.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: