PULSUL PLANETEI. Cel mai puternic stat african, îngenuncheat de Boko Haram

PULSUL PLANETEI. Cel mai puternic stat african, îngenuncheat de Boko Haram

Nigeria este cea mai populată ţară şi cea mai mare economie africană.

 În plus, aceasta este şi cea mai mare exportatoare de petrol de pe continent. Alocă cea mai mare cotă din PIB armatei şi este unul dintre cei mai mari contributori la forţele ONU – căştile albastre. Cauzele care au permis apariţia grupării sunt corupţia, impunitatea, încălcarea drepturilor omului, sărăcia şi inegalitatea dintre nordul musulman şi sudul creştin, unde se află petrolul şi alte resurse. Şi în sud pirateria şi răpirile de cetăţeni occidentali ale diferitelor grupări compensează lipsa unei distribuţii corecte a resurselor provenite din vânzările de petrol, reţinute de către o minoritate din elită.

Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad – oameni dedicaţi propagării Învăţăturilor Profetului şi Jihadului, a fost numit de localnici Boko Haram – ce se traduce: Educaţia occidentală este interzisă. Grupul, care a ucis aproximativ 10.000 de oameni în ultimul an, este activ în Nigeria din 2009.

Organizaţia a căpătat notorietate internaţională în aprilie 2014, când a răpit 276 de fete dintr-o şcoală în Chibok, statul Borno. Ulterior, BH a mai comis răpiri în masă şi a alternat tacticile asimetrice de război - atacuri suicidale, bombe artizanate, atacuri hit and run - cu cele simetrice -ofensive la scară mare, cucerirea teritoriilor. La scurt timp după apariţia ISIS, Boko Haram a instituit un Califat în Nigeria. Teritoriile din nord-est ce se aflau sub controlul lui Abubakar Shekau la începutul anului acesta aveau o mărime mai mare decât suprafaţa Belgiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la sfârşitul anului trecut, islamiştii au organizat doar incursiuni limitate în ţările vecine, cea mai afectată fiind Camerun. Între timp, atacurile extremiştilor au luat amploare şi în Niger şi Ciad, scopul principal fiind recrutarea şi prădarea satelor. În consecinţă, cele patru state din zona lacului Ciad şi Benin au format o forţă militară multinaţională, de 8.700 de militari care să neutralizeze gruparea. Luptele împotriva militanţilor se desfăşoară aproape zilnic.

Ca urmare a lipsei unui control în regiunea de nord a ţării, preşedintele nigerian Goodluck Jonathan a decis amânarea alegerilor prezidenţiale programate pe 14 februarie. În confruntarea din 28 martie, cea mai strânsă luptă electorală din istorie, preşedintele actual îl va avea rival pe Mohamend Buhari, candidatul opoziţiei unite sub umbrela Coaliţiei Tuturor Progresiștilor. În cele şase săptămâni, armata nigeriană ar trebui să recupereze 70% din teritoriul ocupat de BH.

Iată cum corupţia şi neinstituţionalizarea unui stat slab a dus la naşterea organizaţiei teroriste Boko Haram. Iar sursa nu este lipsa de bani, ci distribuirea ilegală şi iraţională a resurselor şi ignorarea responsabilităţilor unui stat serios. Iar experienţa se poate repeta şi mai aproape de noi: Balcanii de vest manifestă slăbiciuni similare.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.