"Coşul de solidaritate": şase lei un kilogram de pui

Producătorii spun că bătrânii vor putea achiziţiona alimente prin programul "Coşul de solidaritate" la preţuri cu 10-12% mai mici.

Producătorii care au acceptat să intre în programul "Coşul de solidaritate, aprobat săptămâna trecută de Guvern, spun că preţurile alimentelor de bază pentru bătrâni nu pot scădea cu mai mult de 12%, iar soluţia cea mai bună ar fi înfiinţarea unor magazine pentru producători.

O altă variantă dată de aceştia este acordarea unor bonuri valorice valabile în orice magazin. "Nu poţi să faci economate, este neloial faţă de micii comercianţi, care şi aşa au vânzări cu aproape 60% mai mici faţă de 2010. Soluţia este crearea de magazine pentru producători, cu condiţia unui adaos comercial mic. Preţurile în acest caz ar scădea cu 15-20% la toate alimentele şi s-ar evita adaosurile mari puse de samsarii din pieţe", este de părere preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, Gheorghe Caruz.

În opinia producătorilor de carne, dacă s-ar pune în aplicare măsura adoptată de Executiv, un kilogram de pulpă de porc ar putea fi achiziţionat de pensionari cu aproximativ 10-11 lei.

"Preţurile nu pot să scadă foarte mult"

Potrivit vicepreşedintelui Agrostar, Florin Istrate, preţurile alimentelor destinate pensionarilor ar putea fi mai mici cu maximum 10-12%: "Costurile nu pot să scadă foarte mult, nu cred în poveştile cu reduceri de 30%. O pâine ar putea fi în jur de 90 de bani, kilogramul de mere 1 leu, carnea de pui în jur de şase lei, iar kilogramul de roşii poate costa şi 0,5 lei, de la producător".

Istrate a mai precizat că oricât de mult ar scădea preţul, calitatea nu poate trece sub limitele standard. În prezent, o comisie interministerială analizează mai multe variante de acordare a "Coşului de solidaritate": crearea unor magazine pentru pensionari sau acodarea acestor pachete din depozitele Direcţiilor Sociale ale primăriilor.

"Produsele vor fi achiziţionate prin contracte naţionale, iar ambalarea şi distribuţia pachetelor se vor realiza prin instituţiile administraţiei locale", susţine preşedintele UNPR, Marian Sârbu.

În timp ce pensionarii vor primi aceste ajutoare, alimentele de la UE distribuite gratuit nu vor mai veni începând de anul viitor. Pachetul cu mâncare pe care vrea să-l ofere Guvernul vârstnicilor, contra unei sume mici de bani, ar trebui să conţină legume, fructe şi carne, spun medicii.

Astfel, un pensionar trebuie să consume 2.000 de calorii pe zi, din glucide (legume, fructe, cartofi, pâine, paste şi orez) - 50%, proteine - 15%, care pot fi luate din carne, iar restul de 35% trebuie asigurat din grăsimi vegetale şi animale.

"O pâine ar putea costa 90 de bani. Un kilogram de carne de pui aproximativ şase lei şi unul de mere 1 leu.“ FLORIN ISTRATE, vicepreşedinte Agrostar