Evenimentul Zilei > EVZ Special > Puciul de la Colentina: Un grup de interese era la un pas să distrugă spitalul. RETROSPECTIVA 2017
Puciul de la Colentina: Un grup de interese era la un pas să distrugă spitalul. RETROSPECTIVA 2017

Puciul de la Colentina: Un grup de interese era la un pas să distrugă spitalul. RETROSPECTIVA 2017

În 2016, Spitalul Colentina din București era unul a premierelor medicale, cea mai răsunătoare fiind o operație pe creier în timp ce pacienta picta. La 9 ianuarie 2017, însă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, îl demitea brusc pe managerul Bogdan Andreescu. Motivul invocat: că doctorul ținuse pacienții în frig pentru că nu reparase un punct termic.

Din prima clipă, EVZ a demonstrat că pacienții n-au avut astfel de probleme și că punctul termic, de fapt, apariținea spitalului vecin, Institutul Matei Balș, așa că managerul de la Colentina n-ar fi putit să-l repare. Cu toatea cestea, din 16 ianuarie, Gabriela Firea a numit un nou manager la Colentina, al cărui interimat ar fi trebuit să dureze doar 6 luni, până pe 16 iulie.

Era vorba de doctorița Silvi Ifrim, care plecase în 2016 din Colentina ca să scape de o anchetă internă care o viza, prinvind fapte de prezumată natură penală. În spatele acestei numiri, după cum EVZ avea să demonstreze cu documente, au stat interesele unui grup restrâns de medici din spital care-și vedeau scaunele și funcțiile amenințate de fostul manager. A fost momentul în care în Colentina a început războiul. De-o parte, managerul interimar și susținătorii ei cu interese, de cealaltă angajații din spital, care erau forțați să suporte regimul sclavagist impus de noua conducere. Luni de zile, EVZ a arătat jocul mârșav făcut de grupul de medici cu interse. Zeci de angajați din spital ne țineau la curent cu fiecare neregulă pe care o făceau aceștia.

Întâi au vrut să distrugă secția de Neurochirurgie și pe cea de ATI1, înființate de doar doi ani dar care făceau minuni pentru pacienți, apoi pe cea de Hematologie – dezvoltată excepțional, ulterior și pe cea de Dermatologie II. Deși neregulile erau demonstrate cu acte, managerul interimar și oamenii ei au ținut cu dinții de funcții. Abia la începutul lui septembrie, după 8 luni de scandal, Gabriela Firea a pus piciorul în prag. S-a dus la spital, iar la finalul vizitei ei Silvi Ifrim pleca din Colentina. Câteva zile mai târziu, un nou manager era numit la spital. Mircea Laza, fost manager al Spitalului din Deva, pare să-și facă bine treaba, pentru că de la instalarea sa, angajații din Colentina spun că lucrurile au intrat pe făgașul normal.