Conceptul de sustenabilitate nu mai reprezintă o noutate, un amănunt necunoscut, deja de multă vreme. Este un concept bine cunoscut de multe companii din lume, dar și din România. În ciuda acestui fapt, interesul înspre dezvoltare în această privință există în continuare. Echipa Carrefour România, de exemplu, a implementat de o perioadă bună de timp diverse programe de sustenabilitate de succes și continuă demersurile spre și mai bine.
„De 30 și ceva de ani avem parte de concepte. Că vorbim de reforme, anti-coupție și așa mai departe, iar acum ne preocupă sustenabilitatea”, spune Mario Crețu, Corporate Affaires Director Carrefour România. Acesta a fost prezent la Masa Rotundă organizată de Capital și Infofinanciar pe tema „Modele sustenabile de business”. „Eu sunt optimist”, mai declară el. „M-am gândit cu colegii mei ce și cum să facem în ceea ce privește ESG-ul și chiar pot spune că ne iese ceea ce ne-am propus. Reușim să ne punem amprenta pozitiv asupra mediului înconjurător”.
Mario Crețu, Carrefour: „Lucrăm cu peste 4.000 de furnizori locali”
Compania Carrefour din România are în jur de 17 mii de angajați și în jur de 350 de magazine. „Și chiar dacă se spune despre multinaționale că sunt acești indivizi care fac lucruri rele, eu nu mă încred în asta”, este de părere Mario Crețu. „Și nu fac această declarație că lucrez acum la Carrefour. În acest sens, am venit și nu niște cifre prin care compania aceasta îndeplinește criterii importante din domeniul sustenabilității”.
După aceea, Corporate Affaires Director Carrefour România, enumeră câteva dintre reușitele în materie de sustenabilitate: „De exemplu, lucrăm cu peste 4.000 de furnizori locali cu care lucrăm zi de zi. Colaborăm cu producători locali, undeva la 1.300 spre 1.400. Iar dintre aceștia, aproximativ 700 sunt ultralocali. Adică ei își livrează marfa pe o rază de 50 de kilometri în jurul zonei de producție. Iar acest aspect ține de sustenabilitate. Nu se consumă așa mult combustibil, alimentele proaspete ajung la consumator mai repede și așa mai departe”.
Sustenabilitatea începe de la oameni
Multinaționala din România colaborează, de asemenea, cu 30 de cooperative de unde preia marfă românească. „Dintre care 10 lucrează exclusiv cu Carrefour”, mai spune Mario Crețu în cadrul conferinței. „Zi de zi lucrăm cu colegii noștri, fermierii. Și încercăm să oferim clienților noștri o marfă foarte bună, cât de ieftină se poate”.
Apoi, Crețu ține să explice un amănunt destul de controversat, anume prețul unor alimente produse și aduse la raft prin metode sustenabile. „Asta apropo de prețuri, căci da, la început marfa produsă prin metode sustenabile ar putea fi mai scumpă”, afirmă el. „Dar cu timpul există șanse serioase ca produsele, chiar și în zona de food, să se ieftenească”.
Dar Corporate Affaires Director Carrefour Româniaa ținut să menționeze că în această privință, vremea le va rezolva pe toate. „Însă e nevoie de timp, poate de câțiva ani, să ajungem în punctul acela. Nu se poate realiza asta de pe o zi pe alta. Noi, la Carrefour, modelul acesta de sustenabilitate îl scalăm la furnizorii noștri. Și cred că ne facem treaba foarte bine în acest aspect”, detaliază el.
Conștientizare
În plus, Crețu vorbește în cadrul conferinței și despre proiectele dedicate conștientizării. Căci echipa Carrefour România a venit către public cu o strategie ce se pare că a avut foarte mare succes în rândul clienților.
„De asemenea, avem și un rol educațional în ceea ce privește clienții. Am lucrat cu ai noștri clienți să înțeleagă, și acest lucru s-a înțeles, că plasticul este important în procesul de sustenabilitate. Am reușit să strângem undeva la un milion de peturi în cinci ani de zile. Am obișnuit clienții să vină la Carrefour să aducă un pet și să primească în schimb o legumă sau un fruct românesc”.
„Au fost în jur de 250 de tone de fructe și legume românești pe care clienții noștri le-au primit în schimbul peturilor”, ține Mario Crețu să sublinieze. După care încheie prin prezentarea feedback-ului primit din partea clienților Carrefour: „Clienții au observat acest obicei al nostru și ne-au apreciat foarte mult pentru acest proiect”.
Compania este pe piața din România încă din anul 2001, când a deschis lângă București primul hipermarket din România. Primul astfel de magazin a fost deschis în zona Militari, mai exact pe Autostrada Bucuresti-Pitesti. De-a lungul anilor, Carrefour s-a remarcat prin preturile mici de la raft ce marchează poziționarea companiei încă de la intrarea pe piața din România.
Modele sustenabile în business
Marți, pe data de 16 aprilie, Capital și Infofinanciar au organizat evenimentul Masa rotundă „Modele sustenabile de business”. Tema principală de discuție în cadrul acestei conferințe a fost abordarea corectă a raportărilor de sustenabilitate în cadrul afacerilor. Căci, de la data de 1 ianuarie 2024, toate companiile de interes public cu un număr de peste 500 de angajați intră sub incidența directivei europene CSRD (Corporate Social Responsability Directive).
Ei bine, această nouă directivă vine și introduce cerințe de raportare ce să cuprindă mai multe detalii în ceea ce privește impactul întreprinderilor asupra mediului, societății și economiei. În acest fel, companiile sunt obligate să facă publice mai multe informații în legătură cu acțiunile de sustenabilitate pe care le realizează. În acest raport, companiile vor include date din trei mari direcții: factori de mediu, factori sociali și factori de guvernanță. În România, se preconizează că această Directivă Europeană va influența peste 6000 de companii.