Evenimentul Zilei > Social > „Psihologul muzical” Andrei Partoș dă de pământ cu prestația la Eurovision. „Mai bine stăm acasă și facem «Cerbul de Aur»”
„Psihologul muzical” Andrei Partoș dă de pământ cu prestația la Eurovision. „Mai bine stăm acasă și facem «Cerbul de Aur»”

„Psihologul muzical” Andrei Partoș dă de pământ cu prestația la Eurovision. „Mai bine stăm acasă și facem «Cerbul de Aur»”

Voltaj s-a clasat abia pe locul al 15-lea la Viena

Clasarea României pe locul al 15-lea în finala Eurovision nu a mirat specialiștii. Voltaj a primit puncte doar de la opt țări, din cele 40 care votează, show-ul României a fost modest, iar ideea de a cânta în limba română nu a prins. Mai mult, mesajul piesei „De la capăt” pare să-i fi interesat într-o mică măsură pe europeni. Clasarea pe locul al 15-lea este onorabilă în condițiile în care Germania și Austria, țara gazdă, au obținut 0 puncte, iar Marea Britanie și Franța, cinci, respectiv patru puncte. „Multe lucruri au lipsit din piesa care ne-a reprezentat la Eurovioson. Limba română a fost greșit aleasă, show-ul ar fi trebuit să strălucească. Un avantaj a fost că s-a cântat impecabil, dar Călin Goia nu este o voce colosală. Melodia e una obișnuită, iar Voltaj are piese mult mai bune. La Eurovision trebuie să iei ochii”, spune Mihai Trăistariu, artistul care a adus cu „Tornero” cel mai mare punctaj pentru România.

Alternativă la Eurovision

Andrei Partoș amintește că „De la capăt” a fost votată doar de 5.000 de români ca să meargă la Eurovision. „Psihologul muzical” de la Radio România crede că „puteam să fim între primele zece, nu însă și între primele cinci” și spune că „am văzut însă cum se dau notele”. „Podiumul a fost unul așteptat, necontestat. Suedia, Rusia și Italia au fost de departe cele mai bune. Țările cu piese interesante au adunat puncte puține, dar de la toată lumea. O piesă mult mai incitantă ne ducea lejer în Top 10. Locul 15 din 40 nu e rău, doar că e departe de aspirațiile declarate ale TVR”, spune Partoș.


FOTO: Voltaj a cântat bine, dar n-a impresionatO soluție din punctul de vedere al lui Partoș ar fi sa „stăm acasă o perioadă, până se vor găsi idei mai bune” și „să ne concentrăm pe un festival internațional”. „Cu banii cheltuiți la Eurovision mai bine se făcea Cerbul de Aur. Ar fi fost mult mai important pentru muzica de la noi, dar și o ofertă turistică interesantă. România nu mai are un festival adevărat. Dacă «Cerbul de Aur», ar fi bine organizat, ar rupe gura târgului și nume sonore internaționale ar veni aici”, crede Andrei Partoș.

Bășcălie „live” pe rețelele de socializare

Românii care au ales ca alternativă live-streaming-ul de pe site-ul oficial al Eurovision, au făcut o alegere înțeleaptă. Astfel, ei au văzut în timp real comentariile amuzante de pe Twitter. De exemplu, pagina de Twitter a delegației oficiale a Marii Britanii a fost plină- ochi de aprecieri ironice la adresa tuturor concurenților, inclusiv la adresa trupei Voltaj. Dacă despre melodia României s-a spus că este „o amenințare la adresa politicianului din Marea Britanie, David Cameron” și că membrii trupei Voltaj sunt la „vârsta mijlocie”, despre cei trei tenori ce reprezentau Italia s-a spus că fac „fitness în exces”. Reprezentanta Letoniei s-a bucurat de mai multe „aprecieri”: „Ăla e un tatuaj sau are păr pe piept? Dar la Eurovision orice merge” și „Înca o euro-divă a cutremurat scena. Of, Conchita, ce moștenire ai lăsat!”.