Psihiatrul francez Christophe André explică ce este și cum combatem anxietatea

Psihoterapeutul și psihiatrul francez Christophe André ne învață în noua sa carte „Îmi depășesc anxietatea și frica”, apărută în limba română la Editura Trei, cum să ne regăsim libertatea interioară.

Christophe André oferă cititorilor exact ceea ce au nevoie pentru a descoperi ce înseamnă și cum pot fi transformate anxietatea și formele sale, fobiile sau tulburările asociate cu acestea.

Presărată cu definiții și explicații pe înțelesul tuturor, alături de exemple și povești, „Îmi depășesc anxietatea și frica” nu-l ferește pe cititor de revelații și introspecții.

Persoană care suferă zi de zi de „teama fără obiect”, cum mai este denumită anxietatea, are o stare de neliniște permanentă în anticiparea unor posibile pericole ce poate nu se vor întâmpla niciodată.

Însă, atât Christophe André, cât și desenatorul Muzo, care însoțește textul cu desene inspirate și anecdotice despre perspectivele tulburătoare ale felului în care se simte anxietatea, reușesc să aducă zâmbete și multă speranță celor care se confruntă cu cel puțin una dintre trăirile descrise.

 Ce este și cum se trăiește anxietatea?

O doză prea mică de anxietate ne poate pune în pericol. O doză prea mare ne poate epuiza și paraliza din punct de vedere nervos.

Uneori, anxietatea resimțită nu mai este doar o reacție la greutățile vieții cotidiene, ci devine o trăsătură de personalitate, un fel de a fi: în acest caz, perspectiva asupra lumii este dominată de ea, și, conștient sau nu, ne așteptăm întotdeauna la ce-i mai rău... „Perspectiva lor (a oamenilor anxioși) asupra lumii este de două ori dezechilibrată: 1. Persoanele percep mediul înconjurător ca fiind împânzit de potențiale pericole; 2. Se percep pe sine și pe cei apropiați ca fiind fragili, vulnerabili. De unde și principiul după care se ghidează: <Fii întotdeauna extrem de atent, la toate!> Foarte, foarte obositor”, spune André.

Anxietatea este așteptarea mai mult sau mai puțin conștientă a unui pericol, a unei probleme iminente cu care ne-am putea confrunta, întotdeauna cu consecințe negative în scenariul mental de anticipare. Această așteptare creează o stare de tensiune continuă, de neliniște, uneori chiar și fără să știm de ce.

Ea poate fi eficace în doze mici și temporare, atunci când pericolele sau riscurile sunt reale. Pentru că ajută la mobilizarea organismului în fața unor provocări (interviuri de angajare, examene) sau are rol de avertizare în situații nesigure pentru integritatea corporală sau mentală.

Însă, în doze mari, pe termen lung, această vigilență constantă îi împinge pe oameni să existe fie în viitor (anticipând probleme), fie în trecut (ruminând greșeli), privându-se de fericirea de a trăi, pur simplu. Și de a fi conștient de clipa prezentă.

Pe lângă explicarea efectelor și a consecințelor deloc de neglijat, nu doar mentale și emoționale, ci și fizice, André prezintă în fiecare capitol dedicat tulburărilor de anxietate o serie de soluții și exerciții care ajută la schimbarea perspectivei și la diminuarea trăilor.

„Sperăm ca lectura acestei cărți să te ajute să-ți clarifici anumite aspecte și să îți privești angoasele dintr-o perspectivă diferită. Nu uita, nu ești singur! Și cel mai important lucru, anxietatea se tratează”, precizează autorul.

Cine sunt autorii

Christophe André este psihoterapeut și medic psihiatru la Spitalul Saint-Anne de Paris. Cărțile sale se adresează publicului larg și toate s-au bucurat de succes, atât în Franța, cât și în străinătate.

Pictor și desenator, Muzo a realizat până în prezent 30 de cărți pentru adulți și copii.