Nebun de (ne)legat. Autorul masacrului de la Oslo ar putea scăpa de închisoare

Nebun de (ne)legat. Autorul masacrului de la Oslo ar putea scăpa de închisoare

Experţii psihiatri care au alcătuit raportul privind responsabilitatea penală a lui Anders Breivik, autorul dublului atac de la Oslo, din 22 iulie, susţin că norvegianul nu era în deplinătatea facultăţilor mintale când a comis atentatele, anunţă agenţiile internaţionale de presă. "Psihiatrii desemnaţi de justiţie au ajuns la concluzia că Anders Behring Breivik era bolnav atunci când a ucis 77 de persoane şi a rănit alte 51", precizează Parchetul general din Oslo.

UPDATE 1. Psihiatrii consideră că Breivik era în stare de "psihoză", în timpul atacurilor, ca şi în timpul celor 13 discuţii pe care le-au purtat cu el. Breivik recunoaşte ce a făcut, dar consideră că este nevinovat, pentru că atacurile au fost "atroce, dar necesare". Cei doi psihiatri au scris un raportul de 243 de pagini, care urmează să fie revizuit de Comitetul Medicilor Criminalişti Norvegieni.

Breivik va compărea în faţa instanţei în 16 aprilie 2012, iar audierile ar putea dura 10 săptămâni. Nu este clar dacă raportul, în cazul în care va fi aprobat, va opri desfăşurarea procesului în forma actuală. Aproape sigur, însă, Breibik urmează să fie închis într-un ospiciu, nu va primi o pedeapsă cu închisoarea, comentează BBC.

Înainte ca raportul să devină public, un avocat al victimelor a spus că nu contează care e concluzia atâta timp cât Breivik nu va fi eliberat. "Ce se va întâmpla în acest caz, nu contează concluzia experţilor, este faptul că, bineînţeles, Breivik  va fi închis", a spus John Christian Elden Schizofrenie paranoidă "Concluzia este că...Breivik este nebun", a declarat procurorul Svein Holden, într-o conferinţă de presă. "Trăieşte în propriul univers rupt de realitate, iar gândurile şi acţiunile sale sunt guvernate de acest univers", a precizat el. Behring Breivik suferă de "schizofrenie paranoidă", o boală mintală care i-ar fi alterat judecata înaintea şi în momentul atacurilor, este concluzia experţilor. Posibilă condamnare în spital psihiatric Psihiatrii au anunţat că Breivik nu era în deplinătatea facultăţilor mintale când a comis atacurile, iar acesta ar putea primi o condamnare într-un spital psihiatric.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul medicilor a fost amânat cu o lună, la solicitarea acestora. Potrivit "Verdens Gang", Breivik suferă de psihoză. Ultimul cuvânt în ceea ce priveşte răspunderea penală îl are instanţa, care însă, de obicei, ţine cont de recomandările psihiatrilor.

Actualmente, Breivik se află într-o închisoare de maximă securitate de lângă Oslo.  Pedeapsa maximă: 21 de ani de închisoare

Pedeapsa maximă pentru crimele comise de el este de 21 ani, însă Breivik ar putea sta mai mult în închisoare, dacă se consideră că reprezintă o ameninţare la adresa societăţii.

Declarându-se un cruciat împotriva "invaziei musulmane" şi a multiculturalismului din Europa, Breivik a recunoscut că este autorul atentatului cu bombă împotriva sediului guvernului norvegian, din 22 iulie, şi al atacului armat împotriva tinerilor laburişti aflaţi într-o tabără de vară pe Insula Utoeya, în apropiere de Oslo. Bilanţul dublului său atac a fost de 77 de morţi.