„Lucrăm la un proiect politic şi la un proiect legislativ economic, împreună şi cu alţi parteneri politici de la alte formaţiuni şi când vom avea creionat acest proiect şi această variantă economică pentru români, vom veni cu o moţiune de cenzură, sub nicio formă în această perioadă de stări de urgenţă sau stare de alertă. Am propus colegilor mei ca în lunile iulie şi august Parlamentul să funcţioneze în sesiune extraordinară, cu alte cuvinte, să nu avem vacanţă parlamentară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele interimar al PSD a acuzat executivul că va duce țara într-un dezastru economic dacă va continua cu actuala abordare a situației.

„Nu avem niciun proiect economic până acum decât cel propus de Partidul Social Democrat pe termen scurt şi mediu, în 28 de puncte, din partea guvernului sau a preşedintelui, pentru că preşedintele comunică şi în numele guvernului până acum, coerent sau măcar să ni se explice ce urmează. Noi nu ştim, în continuare nu se fac testările, noi nu ştim câţi oameni sunt infectaţi în acest moment în România”, a afirmat Marcel Ciolacu.

De asemenea, PSD a solicitat demisia lui Ludovic Orban pentru întârzierea în a trimite în Parlament proiectul de lege privind starea de alertă care a condus la un vid legislativ din 15 mai.

„Nu Parlamentul votează starea de alertă. Starea de alertă o decretează, o anunţă guvernul în ordonanţă de urgenţă sau cum o să procedeze. (…) Rămâne un vid legislativ de trei zile. Eu cred că românii vor da dovadă de maturitate în această perioadă, ca să nu emită din nou o stare de urgenţă preşedintele pentru pentru aceste trei zile. (…) Cred că un apel din partea tuturor forţelor politice, tuturor oamenilor responsabili, mai ales în primul rând a domnului ministru Arafat, care este respectat şi este un om credibil – eu cred că românii vor respecta acest lucru. Iar luni, de bun-simţ ar fi ca domnul Orban să-şi dea demisia. Este nepermis aşa ceva, să ai o asemenea scăpare la un asemenea nivel”, a declarat Marcel Ciolacu.

„ Dar este de bun-simţ ca domnul Orban să-şi dea demisia. (…) Nu se poate! Nu putem, sunt prea multe lucruri care se întâmplă de două luni de zile, de când ne luptăm cu această pandemie, în care lucrurile nu funcţionează; se iau întârziat, dar nu când te joci cu vieţile oamenilor să laşi un vid legislativ de trei zile şi nimeni să nu-şi dea demisia sau nimeni să nu fie responsabil”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Camera Deputaților a votat miercuri seară proiectul de lege privind starea de alertă, dar până la intrarea în vigoare a prevederilor va fi un vid legislativ de trei zile pentru că legea va trebui să respecte anumiți pași procedurali înainte să intre în vigoare, potrivit europalibera.org