PSD vrea să-și atragă și partenerii de coaliție, de la PNL,, în scandalul provocat de ororile descoperite în căminele groazei din Voluntari. Cu atât mai mult cu cât social-democrații au pierdut doi miniștri „grei”, Gabriela Firea și Marius Budăi. Purtătorul de cuvânt al social-democraților, Lucian Romașcanu, vrea ca și Raluca Turcan să demisioneze deoarece, pe vremea când era ministrul al Muncii, a avizat asociația condusă de Ștefan Godei.
Criza politică provocată de dezvăluirile din scandalul căminelor groazei i-a costat pe social-democrat doi miniștri grei. Gabriela Firea și Marius Budăi au fost obligați să demisioneze din guvern pentru a limita prejudiciile de imagine aduse propriului partid. În cazul demisiei celor doi, social-democrații au invocate presiunea opiniei publice, iar nu și responsabilitățile ori legăturile pe care le aveau cu cei implicați.
Acum, PSD, caută să mute scandalul și în curtea partenerilor din coaliția de guvernare, de la PNL. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, cere demisia Ralucăi Turcan. El o acuză că a semnat avizul de funcționare pentru Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz condusă de Ștefan Godei, care a administrat căminele groazei.
Purtătorul de cuvânt al PSD a reluat mesajul premierului Marcel Ciolacu care a cerut ca demisiile să continue, cu primari și președinți de consilii județene, indicând spre Florentin Pandele și Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.
„Lucrurile nu trebuie să se oprească însă aici. Aștept acum ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu «azilele groazei» să își asume pe deplin responsabilitatea. Toți trebuie să facă un pas în spate”, a declarat Marcel Ciolacu, făcând trimitere la Florentin Pandele și la Hubert Thuma.
PSD caută să-și salveze imaginea prejudiciată
În intervențiile sale televizate, Lucian Romașcanu a căutat să dilueze responsabilitatea PSD, în acest scandal care aduce partidului grave prejudicii de imagine din cauza celor doi miniștri demisionari. Iar pentru aceasta politicianul PSD caută să atragă în scandal și celelalte partide, sugerând că toară clasa politică ar fi responsabilă pentru căminele groazei.
Mai mult, Romașcanu extinde declarațiile lui Ciolacu referitoare la cei care ar trebui să-și mai dea demisia și către celelalte partide. El spune că și pe teritoriul localităților conduse de primari din alte formațiuni, în special USR, ar funcționa cămine ale groazei precum cele din Voluntari. Senatorul nu prezintă, însă, nici o dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.
„Îl aștept cu mare interes pe dl. Drulă să-și demită primarii care au «azile ale groazei» pe teritoriul lor, pe d-na. Turcan să-și dea demisia, pentru că a fost ministru al Muncii atunci când s-a avizat unul din azilele groazei. Noi ne-am făcut treaba. Aștept cu mare interes și cu mare nerăbdare să văd că tot ce a însemnat discurs, în ultimele zile, al opozanților dar și al colegilor, se întâmplă și în curtea dumnealor. (...) Repet, Partidul Social Democrat a făcut ceea ce trebuia făcut”, a spus Lucian Romașcanu.
Declarații politice ale senatorului Romașcanu
Așa cum spuneam senatorul PSD nu a prezentat vreo dovadă care să-i susțină punctul de vedere, astfel că acuzațiile pe care le face rămân în sfera declarațiilor politice pentru care nu poate fi tras la răspundere, fiind protejat de imunitatea parlamentară. El spune că Raluca Turcan ar trebui să demisioneze, la fel ca și Cătălin Drulă, dar și alți primari din USR.
„Îi aștept și pe ceilalți onorabili membri ai clasei politice să urmeze exemplul (miniștrilor demisionari) și să-l văd și eu pe dl. Drulă plecat acasă, pe dl. Viziteu, pe d-na. Raluca Turcan. Chiar aștept aceste lucruri, pentru că au fost atât de vocali în ultima perioadă, încât gesturile pe care le menționez eu sunt naturale”, a spus Lucian Romașcanu la Antena.
Numele Ralucăi Turcan apare pe avizul de funcționare dat Asociației conduse de Ștefan Godei. Ea a ocupat poziția de ministru al Muncii, în perioada 23 decembrie 2020 - 25 noiembrie 2021, în guvernul condus de Florin Cîțu.