Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > PSD se pregătește să iasă din Istorie! Viorica Dăncilă va atinge maximul de incompetență.
PSD se pregătește să iasă din Istorie! Viorica Dăncilă va atinge maximul de incompetență.

PSD se pregătește să iasă din Istorie! Viorica Dăncilă va atinge maximul de incompetență.

PSD va deveni un partid de 20 la sută. Asta îmi spunea un prieten bine informat înainte de alegerile europarlamentare. Nu-l credeam. Cu experiența mea de consultant politic credeam că social-democrații vor lua între 30 și 33 la sută la alegeri. Era un scor normal pentru PSD, chiar și în criză.

Mai mult, cu o săptămână înainte de alegeri stând de vorbă cu niște sociologi-consultanți aveam pe masă cifre mult mai optimiste pentru Liviu Dragnea. Nu vi le spun că vă stric buna dispoziție. Nimic din toate acestea nu a mai fost valabil. 

Unii vor spune că prezența la vot a spulberat orice calcule. Când ai 50 la sută din alegători veniți la urne, nu mai poți face calcule, iar dacă te gândești că vreo 3-4 milioane de români sunt plecați afară, rezultă că am avut aproape 2/3 din electorat prezent la urne. Scor uriaș care dă peste cap orice strategie de campanie.

Alții vor spune că serviciile de informații și-au băgat coada, SRI, SIE, SPP, STS fiind responsabile de această campanie de demonizare a lui Liviu Dragnea și mobilizare la vot. Că șmecheria cu referendumul lui Klaus Iohannis a distorsionat rezultatele finale, mobilizând o parte de electorat enervată de Dragnea.

Haideți să plecăm de la premisa că toți au dreptate, deși scorul înregistrat de USR ne arată că dacă a existat un plan, undeva a apărut o defecțiune. Nu cred că cei care-l sprijină pe Iohannis își doreau o contrapondere la PNL, venită cu idei radicale, din dreapta. Dar chiar și așa trebuie înțeles că aceasta este noua realitate socială. Iar cei care nu reușesc să se adapteze la ea, vor deveni din ce în ce mai mici. 

Analizând evoluția PSD, citind multe puncte de vedere și analize, mi-am format de ceva timp o părere clară asupra modului în care principalul partid de guvernământ se va dezumfla. Iar aici Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă joacă rolul unor cuie înfipte în roată. 

Până în 2019 eram obișnuiți ca fiecare criză a PSD să se finalizeze cu o schimbare a leadershipului. Pleca Iliescu, venea Năstase. Pleca Năstase, venea Geoană. Pleca Geoană, venea Ponta. Pleca Ponta, venea Dragnea. Pleca Dragnea…

Aici ajungem la fondul problemei. După Liviu Dragnea pare să nu mai fie nimic.

Actualul premier, Viorica Dăncilă își dorește să preia partidul. Cred că va reuși pentru că va avea suportul tuturor celor care până mai ieri o considerau agramată, nepricepută, aiurită, ba chiar și proastă. Să-mi fie iertate toate aceste cuvinte tari, dar sunt preluări ale aprecierilor altora. Personal o consider pe Viorica Dăncilă doar o persoană nepotrivită pentru această funcție, fără să-i judec performanțele intelectuale. Mai ales că Dacian Cioloș sau Dan Barna fac aceleași greșeli gramaticale când vorbesc liber, sau citesc textele scrise de alții.

Viorica Dăncilă este ambițioasă și atât. Nu are anvergura vreunuia din cei menționați mai sus. Este depășită oricând de Gabriela Firea, mult mai versatilă și lipsită de performanțe în administrarea Bucureștiului, dar cu o abilitate înnăscută pentru comunicare și politică. Numai că Viorica Dăncilă va fi sprijinită să preia PSD pentru a-l îngropa, odată cu atingerea nivelului maxim de incompetență. 

Aceasta este moștenirea lăsată de Liviu Dragnea. Un partid fără lideri. Un partid debusolat, care a schimbat candidații la postul de prim-ministru potrivit agendei sale telefonice. Culmea este că Liviu Dragnea și al său partid a rezistat la presiunea din stradă a tefeliștilor, dar s-a prăbușit când și-a dat cu coasa peste picioare la schimbarea lui Sorin Grindeanu. Știu, pare îndepărtat acest moment, dar de atunci a început declinul. 

Cum își revenea partidul în sondaje, cum izbucnea un nou scandal. “Securistul” de Mihai Tudose a plecat din partid și de la Palatul Victoria, Gabriela Firea era aproape exclusă din PSD, liderii locali încercau un puci, iar partidul scădea în sondaje, chiar dacă Liviu Dragnea supraviețuia. Referendumul pentru Familie a fost încă un eșec decontat de liderul său, care a tras frâna de mână la mașinăria de vot exact înainte de ultima tură. 

Cu alte cuvinte, PSD a săpat o mulțime de gropi puse în calea votantului său tradițional. Vorbesc de românul mulțumit de politica economică, de beneficiile și împărțirea prosperității altfel decât își dorea FMI, celebrul gropar de țări. Poate că este semnificativ că zilele trecute am văzut la Palatul Victoria intrând o delegație de ciocli de la instituția mai sus amintită. Simt miros de stârv…

Nu cred că eșecul PSD este cauzat de faptul că a participat la dezvăluirea abuzurilor din Justiție. Ba chiar dimpotrivă. Dacă a greșit undeva a fost faptul că a ezitat în a duce lucrurile până la capăt, rapid. Pentru că practicile impuse de Binomul Coldea-Kovesi trebuiau eliminate, fiind manifestările unui cancer instituțional, invaziv și agresiv. Care transforma Justiția într-un instrument legat la ochi, ghidat nu de Lege, ci de Protocoale Secrete. 

Ca să completez demonstrația faptului că Viorica Dăncilă are culoar favorabil pentru preluarea PSD, vă reamintesc declarația ei legată de Statul-Paralel. Nu știe ce să zică, căci a fost nouă ani plecată din țară. Normal, trebuie să o credem pentru că la Bruxelles este ca-n exilul lui poetului antic Ovidiu din Tomis. Nu ajung veștile decât după ani de zile. Iar la Viorica Dăncilă, niciodată…

Liviu Dragnea a încercat o lungă perioadă de timp să mimeze lupta cu Binomul, bazându-se pe celebra sa șiretenie teleormăneană. Numai că resursele sale de timp s-au epuizat, iar eșecul PSD a semnat condamnarea la închisoare. 

Viorica Dăncilă va face același lucru. Cu o naturalețe greu de combătut. Preluarea PSD se va produce cu ea ca prim-ministru în funcție, ceea ce înseamnă că moțiunea de cenzură va pica! Numai după ce își va atinge nivelul maxim de incompetență, vom vedea cum PSD va ieși nu numai de la Palatul Victoria, ci și din Istorie. Ca să devină istorie. 

Lăsând calea deschisă pentru o bătălie pe viață și pe moarte între partidele de dreapta!