Evenimentul Zilei > Politica > PSD va fi condus de un condamnat penal
PSD va fi condus de un condamnat penal

PSD va fi condus de un condamnat penal

Liviu Dragnea a câștigat ieri președinția interimară a PSD, surclasând-o pe Rovana Plumb cu 60 de voturi la 18. El este primul lider social- democrat care ajunge în fruntea partidului din postura de condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul fraudat”

Liviu Dragnea a preluat ștafeta de la Victor Ponta. Cu un vot covârșitor socialdemocrații l-au ales, ieri, pe Dragnea președinte interimar, fără a ține cont că este condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendere în dosarul Referendumului. Asta deși Victor Ponta a renunțat la șefia partidului pentru că avea probleme cu justiția.

Liviu Dragnea și-a anunțat public candidatura la șefia PSD cu mai puțin de 24 de ore de ședința în care urma să fie tranșată situația din partid. Însă cele 24 de ore au fost, se pare, decisive și cele mai importante. Imediat după ce a făcut anunțul, Dragnea și-a adunat susținătorii și au pus la cale un plan de atac. Surse social- democrate spun că mai mulți lideri PSD, împreună cu Dragnea, au avut marți seara o întâlnire de taină unde s-a pus la cale strategia pe care au folosit-o ieri în Comitetul Executiv Național (CExN). „90% dintre cei care au luat cuvântul în ședință au fost susținătorii lui Dragnea”, au declarat, pentru EVZ, surse participante la ședință. Pe holuri se zvonea încă de la începutul ședinței că Dragnea este cel care va câștiga. Înainte de CExN, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Marian Oprișan, Valeriu Zgonea, dar și alți lideri au discutat în biroul lui Zgonea. Între timp Rovana Plumb a ajuns în sala de ședințe și a spus că „indiferent de ce se va decide, PSD are de câștigat”. La ședință au venit pe rând. Mai întâi Oprișan, apoi Ponta, apoi Dragnea. Într-un final a ajuns și Zgonea.

Supușii lui Dragnea

Ion Iliescu a participat la ședință. Dacă la intrare a precizat că nu va susține pe nimeni, în cadrul ședinței a lăsat de înțeles că îl va susține pe Dragnea, au declarat pentru EVZ surse participante la CExN. La final, fostul președinte a spus că l-a votat pe Dragnea pentru că este un bun organizator.

La ședință, Rovana Plumb și Liviu Dragnea au stat lângă Victor Ponta. În timp ce Ponta transmitea un ultim discurs celor prezenți, cei doi stăteau serioși și nu schițau nici măcar un zâmbet. În ședința cu ușile închise susținătorii lui Dragnea au început să ia cuvântul imediat după ce, atât Plumb, cât și Dragnea, șiau anunțat dorința de a prelua șefia interimară. Față de Rovana Plumb, care a avut un discurs de susținere pentru continuarea guvernării și a premierului Victor Ponta, Dragnea a propus și o echipă de conducere până la Congres. „Vicepreşedinţii partidului, fiecare dintre ei, după ce vor opta pentru un domeniu sau altul, vor începe să producă politici publice în domeniul respectiv. Rovana Plumb, dincolo de faptul că este preşedinta Consiliului Naţional, conduce departamentele partidului şi va fi ajutată de noi toţi ca această structură să devină eficientă şi să furnizeze atât Guvernului, cât şi partidului un set de politici care să ajute actul de guvernare”, a spus el la final.

Surse participante la ședință au mai precizat că senatorul Nicolae Moga a propus ca cei doi să își retragă candidaturile, iar șefia interimară să fie preluată de Ecaterina Andronescu, însă aceasta a refuzat propunerea. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Marian Oprișan care a spus: ”Rovana, te iubesc! Îmi ofer experiența lui Liviu Dragnea”. Printre cei care și-au exprimat susținerea pentru Dragnea s-au numărat Robert Negoiță, dar și președinții organizațiilor județene din Satu Mare sau Constanța, precum și președintele PSD Diaspora, Cătălin Rădulescu.

Finalul părea fericit

După ce s-au numărat buletinele de vot – 60 pentru Dragnea, 18 pentru Plumb – noul președinte interimar alături de Rovana Plumb, Valeriu Zgonea, Marian Oprișan, Codrin Ștefănescu, Gabriela Firea, dar și alți lideri au ieșit în fața presei cu un zâmbet larg și mulțumiți de rezultat. În timp ce Dragnea vorbea în fața camerelor, se ciupea ușor de mâini.

Învinsă cu zâmbetul pe buze

Chiar dacă a pierdut în fața lui Liviu Dragnea, Rovana Plumb (foto) a ieșit de la ședință afișând un zâmbet larg. În timpul CexN le-a spus colegilor că este veche în partid, i-a mulțumit lui Victor Ponta pentru susținere și le-a cerut colegilor să aibă încredere în ea, spun surse din PSD. La final, l-a felicitat pe contracandidatul câștigător. „Eu vreau întâi de toate să-l felicit pe Liviu Dragnea, pe colegul meu. (…) PSD iese întărit, iese cu o echipă în jurul celui mai bun premier, Victor Ponta, care se bazează pe o alianță la guvernare solidă”, a afirmat Plumb.


FOTO: Rovana PlumbPonta, ultimul discurs de șef

Victor Ponta a ținut ultimul său discurs în fața socialdemocraților în calitate de președinte al PSD, după cum a declarat chiar el. De față cu presa premierul nu a dorit să spună pe cine va susține, însă a promis că îl a va sprijini pe cel care îi va lua locul. „Vă asigur că atât timp cât fac politică, o să o fac în PSD. M-a întrebat lumea dacă o sprijin pe Rovana, pe Liviu, dacă plec… Ei m-au sprijinit pe mine și același lucru voi face și eu”, a spus Ponta. El și-a încheiat ultimul discurs cu o glumă la care social-democrații au râs și l-au aplaudat la final. „Din experiența domnului președinte Iliescu vă spun că cel mai tare ești iubit în ziua în care ești ales și în momentul în care ieși din funcție”, a spus acesta. El a plecat înainte ca ședința să se termine, însă a votat.


FOTO: Ion Iliescu l-a susținut și el pe Liviu Dragnea 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: