Evenimentul Zilei > Politica > PSD bate palma cu USR? Ce pregătesc social-democrații. Nume grele afectate de această decizie
PSD bate palma cu USR? Ce pregătesc social-democrații. Nume grele afectate de această decizie

PSD bate palma cu USR? Ce pregătesc social-democrații. Nume grele afectate de această decizie

PSD ar putea prelua inițiativa de modificare a Constituției a USR – „Fără penali în funcţii publice”. Social-democrații au adus și câteva modificări.

Conform unor informații de ultimă oră, social-democraţii ar prelua campania USR – „Fără penali în funcţii publice”, propunând ca persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa demnități. 

Cei din PSD-ALDE, au dorit ca, prin această modificare, nici președintele României și nici oricare alt membru al Parlamentului care a suferit o condamnare penală să nu mai poată ocupa funcții publice. De asemenea, conform acestui document Guvernul nu va putea da ordonanțe pe tema Justiției.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Pe 12 februarie, Uniunea Salvaţi România anunţa că semnăturile iniţiativei civice „Fără penali în funcţii publice” au ajuns la CCR, după 100 de zile de întârziere. Potrivit legii, judecătorii CCR au la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus.

CCR a verificat dacă inițiativa respectă condițiile tehnice legate de numărul necesar al semnăturilor și de limitele Legii fundamentale. „Fără penali” propune ca articolului 37 din Constituție, privind dreptul de a fi ales, să îi fie adăugat un nou alineat, respectiv: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”. În toamna anului trecut, USR a depus în Parlament peste 780.000 de semnături din 21 de județe ale țării, potrivit Antena 3,

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: