PSD şi PNL lucrează la alianţa NU

PSD şi PNL lucrează la alianţa NU

Alianţa dintre social-democraţi şi liberali este blocată din cauza neînţelegerilor privind raportul de forţe dintre cele două partide.

Colaborarea dintre PSD şi PNL se desfăşoară cu hopuri. Cele două partide de opoziţie nu au numai dificultăţi în a-şi coordona acţiunile parlamentare, dar sunt şi departe de a avansa în discuţiile privind o alianţă electorală pentru alegerile din 2012.

PSD vrea 2 la 1. PNL - paritate

Potrivit unor surse din PSD, oferta pentru liberali a fost o alianţă care să prevadă un raport de 2 la 1 pe listele de candidaţi. Astfel, pe lista electorală, PSD ar avea un număr dublu de candidaţi faţă de liberali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii PNL nu au agreat oferta şi ar fi cerut paritate, susţin social-democraţii. Oficial, liberalii spun că "este cu totul prematur" să se discute despre o alianţă cu PSD. Neoficial, ei susţin că ideea este vehiculată de PSD pentru ca Victor Ponta să poată poza în "unificatorul opoziţiei", dar că, în realitate, social-democraţii nu doresc nici ei o astfel de construcţie.

Acuze: ipocrizie şi joc la două capete

Într-adevăr, în PSD există şi adversari ai alianţei. Sunt cei care susţin că PSD nu trebuie "să se lege de gât cu PNL" pentru că poate câştiga alegerile şi forma singur guvernul. La fel şi în PNL există adversari ai alianţei.

Motivele invocate de aceştia sunt că liberalii trebuie să-şi lase deschise şi alte posibilităţi, eventual o apropiere de PDL.

Astfel de poziţii au alimentat însă suspiciunile social-democraţilor că PNL joacă la "două capete" şi i-a făcut să fie rezervaţi în negocierile cu liberalii. Recent, subiectul alianţei a fost repus pe tapet de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a făcut o ofertă publică PNL. "Nu se pune problema de aşa ceva", a reacţionat Victor Ponta. Declaraţia preşedintelui PSD a venit imediat după ce PNL a decis să-şi retragă semnăturile de pe moţiunea de cenzură. Ponta a acuzat PNL că ar fi făcut acest gest pentru că ar fi ajuns la o înţelegere cu PDL.