PSD şi PNL bat în retragere în chestiunea înlocuirii lui Daniel Morar. Mandatul acestuia ar putea fi prelungit cu trei sau şase luni de ministrul Predoiu, la înţelegere cu premierul Tăriceanu, pentru a se evita un scandal public.
Daniel Morar ar putea să mai rămână câteva luni în fruntea DNA. Schimbarea sa a fost solicitată de o serie de lideri ai PNL şi PSD. În condiţiile în care DNA a fost una din instituţiile apreciate în recentul raport al Comisiei Europene, înlocuirea lui Morar ar fi greu de justificat public şi, de aceea, s-ar putea amâna cu câteva luni.
Menţinerea lui Morar, al cărui mandat expiră pe 12 august, s-ar putea produce sub pretextul discutării în parlament a modificării legii pe baza căreia este numit şeful DNA. Posibilitatea amânării decapitării şefului DNA a fost lansată, ieri, pe piaţă chiar de liderul PSD Mircea Geoană. Acesta a cerut explicit ca întâi să fie schimbată legea privind numirea procurorului-şef al DNA şi abia apoi să fie înlocuit Daniel Morar.
În acest sens, preşedintele PSD a cerut adoptarea cu celeritate la sfârşitul lunii august a unei propuneri legislative a PC prin care şeful DNA este numit de preşedintele României la propunerea CSM. Potrivit legii în vigoare, şeful DNA este numit de preşedintele României la propunerea ministrului justiţiei. Tăriceanu nu se grăbeşte cu schimbarea şefului DNA
Primul care a solicitat ca Daniel Morar să fie eliminat din fruntea DNA a fost vicepreşedintele PNL Crin Antonescu, iar o serie de alţi lideri ai partidului, precum Relu Fenechiu sau Dan Radu Ruşanu, au susţinut aceeaşi variantă. Totuşi, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, cel care urmează să îi trimită preşedintelui propunerea, a evitat să dea un răspuns tranşant, spunând că analizează activitatea lui Morar.
El a promis un răspuns în două săptămâni. Se pare că nici liderii PNL care cer înlocuirea lui Morar nu au sprijinul premierului Tăriceanu. Potrivit unor surse liberale, premierul nu este dispus să se implice în scandalul declanşat de schimbarea lui Morar şi va închide ochii la mutarea ministrului justiţiei de a-l menţine pe şeful DNA.
PROPUNERE PSD vrea schimbarea adjuncţilor şefului DNA
Preşedintele PSD Mircea Geoană consideră că şi adjuncţii şefului DNA ar trebui propuşi tot de CSM. „Nu este Morar în sine problema, ci Morar ca personificare a politizării justiţiei“, a argumentat liderul PSD ideea ca şefii DNA să fie propuşi de CSM. Senatul ar urma să discute un proiect votat deja de Camera Deputaţilor privind statutul judecătorilor şi procurorilor, astfel încât înlocuitorul şefului DNA, Daniel Morar, adjuncţii săi şi şefii de secţii să fie numiţi la propunerea CSM.
Scenariul dorit de PSD este deja criticat de PDL. Deputatul PDL Daniel Buda a declarat că demersul PC, susţinut de PSD, de a adopta o lege prin care CSM să propună viitorul şef al DNA este o încercare disperată a acestora de a-şi apăra oamenii cu probleme penale, numirea şefului DNA fiind apanajul preşedintelui României.
TEMERE
Predoiu: „Parlamentul ar putea desfiinţa DNA“
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu se teme că DNA ar putea fi desfiinţat de Parlament dacă va lua decizia de a-l menţine pe procurorul Daniel Morar în fruntea acestei instituţii. „Există şi riscul să iei decizia să rămână Daniel Morar şi să te trezeş ti în Parlament cu o lege de desfiin- ţare a DNA-lui şi atunci calci pe raportul Comisiei europene care spune: «Păstraţi DNA-ul»“, a declarat ministrul Cătălin Predoiu sâmbătă într-o emisiune la Realitatea TV. Ministrul justiţiei, deşi nu este înclinat să-l schimbe pe Morar, a dat de înţeles că ar putea să recurgă la această măsură pentru a salva DNA-ul. „Prin urmare, nu trebuie să facem un reducţionism la persoana procurorului-şef DNA, să facem o tragedie din ceea se întâmplă sau urmează să se întâmple, într-un sens sau în altul, şi să rămânem echilibraţi şi în acelaşi timp pregătiţi pentru orice fel de decizie“, a comentat Predoiu.