Evenimentul Zilei > Politica > PSD se „opune categoric” unui „fake news”. Vârsta de pensionare, explicată de Ludovic Orban
PSD se „opune categoric” unui „fake news”. Vârsta de pensionare, explicată de Ludovic Orban

PSD se „opune categoric” unui „fake news”. Vârsta de pensionare, explicată de Ludovic Orban

Partidul Social Democrat își arată opoziția categorică împotriva măsurii de creștere a vârstei de pensionare, deși premierul Ludovic Orban a catalogat drept „fake news” un eventual proiect de lege care ar crește vârsta de pensionare.

„PSD se va opune oricărei tentative a Guvernului PNL de a majora vârsta de pensionare la 70 de ani.

PSD atrage atenţia că propunerea prim-ministrului Orban ca salariaţii să poată opta pentru prelungirea perioadei de activitate până la 70 de ani, reprezintă un „dar otrăvit” prin care se încearcă realizarea primului pas în creşterea vârstei de pensionare.” se arată în comunicatul PSD.

Social-democrații sunt de părere că, deși nu există niciun proiect de lege, acesta ar urma să fie pus în discuție în Guvern.

„Declaraţiile recente ale reprezentanţilor PNL arată că această măsură este avută în vedere de Guvern, chiar dacă nu s-a luat „încă” o astfel de decizie şi nu s-a discutat „deocamdată” un astfel de proiect.

PSD atrage atenţia că în România nu se poate discuta de majorarea vârstei de pensionare la nivelul altor state europene, în condiţiile în care speranţa de viaţă din România este mai mică cu 8 ani faţă de media UE.”, se arată în comunicatul PSD.

Premierul Ludovic Orban declara marți că nu există la Ministerul Muncii un proiect de lege pentru creșterea vârstei de pensionare, acuzând un „fake news marca unei anumite părți”.

Nu am spus asta. Am spus următorul lucru: în anumite domenii cum sunt Educaţie, Cultură, Sănătate sunt persoane care pot să lucreze şi după vârsta de 65 de ani în măsura în care îşi păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zicem până la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă.

Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor cum este cazul Educaţiei să se reia din an în an dacă vrea directorul şcolii pe ochi frumoşi să-l mai lase un an să vină să predea. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani şi pe ce perioadă, dacă vrea să se pensioneze la 69 să se pensioneze la 69. (…) Nu există încă (n.r. – un astfel de proiect). Eu am dat un răspuns la întrebarea legată de faptul că pot să rămână în educaţie în anumite şcoli catedre neacoperite pentru că aceste ore sunt ţinute de profesori pensionari şi nu am o posibilă soluţie”, a spus Orban.