PSD, șantaj grosolan la TVR: „Îl vrem pe Lucaci șef la Știri”. Filmul unei execuții ca-n anii '50

PSD, șantaj grosolan la TVR: „Îl vrem pe Lucaci șef la Știri”. Filmul unei execuții ca-n anii '50

Consiliul de Administratie al TVR a desființat ieri funcția de director de programe. Dan Radu: „Este în ADN-ul PSD să facă astfel de lucruri”. Pesedizarea televiziunii publice se face în ritm accelerat. Urmează reduta Alexandru Lăzescu.

PSD a intrat cu tancul peste Televiziunea Română, deși Guvernul condus de Victor Ponta încă n-a fost validat în Parlament. De o săptămână a început șantajul în forță la președintele TVR, Alexandru Lăzescu, pentru numirea, fără concurs, a lui Claudiu Lucaci pe postul de șef al DEI (Departamentul de Emisiuni Informative), pe locul lăsat liber, de câteva luni, de către Rodica Culcer. Claudiu Lucaci a fost purtătorul de cuvânt al lui Adrian Năstase în mandatul de premier al acestuia (2000-2004) și este un susținător verificat al cauzei PSD.

Un șantaj oribil

Surse din interiorul instituției spun că răspunsul președintelui Lăzescu a fost: NU. „Vrem să alegem prin concurs o persoană integră, pentru a asigura echilibrul informațiilor prezentate și respectarea deontologiei jurnalistice”, ar fi fost răspunsul lui Alexandru Lăzescu. DEI este cel mai important departament din TVR, folosit ca aparat de propagandă de politicienii ajunși la Putere. Rodica Culcer a fost pensionată, conform legii, dar în ultimul mesaj a acuzat influența USL din Consiliul de Administrație în luarea deciziei de îndepărtare a sa. Interimar, a fost numită Anca Lăzărescu, jurnalistă care nu are nicio afiliere politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

USL și UNPR au votat eliminarea lui Dan Radu

Acum, șantajul formulat de PSD a fost fără menajamente: ori îl numiți pe Claudiu Lucaci șef la DEI, ori desființăm postul ocupat de Dan Radu, directorul de Programe și mâna dreaptă a lui Alexandru Lăzescu. Șantajul a fost formulat categoric inclusiv ieri dimineață, înaintea începerii ședinței CA, iar Lăzescu a spus din nou că nu acceptă numirea lui Lucaci. În ședința CA i s-a dat o ultimă șansă să se conformeze, după care s-a supus la vot eliminarea lui Dan Radu. Acesta a venit la TVR odată cu Alexandru Lăzescu și a fost inițial consilier al directorului general, devenind ulterior Director de producție editorială și programe. Cu 10 voturi „pentru” și 3 „împotrivă”, Dan Radu a fost executat. Eliminarea a fost votată de reprezentanții în CA ai PSD, PNL și UNPR, la care s-a adăugat votul lui Sorin Burtea, unul dintre „rinocerii” de neclintit ai TVR.

„Vom revedea tipul de presă din perioada Năstase”

Contactat de EVZ, Dan Radu a spus că „până în acest moment nu am vorbit despre ce funcție urmează să ocup în TVR și nici nu am luat vreo decizie să părăsesc Televiziunea Publică. Probabil, dacă o voi face, mă voi îndrepta spre societatea civilă. Nu sunt nici dezamăgit și nici revoltat. Este în ADN-ul PSD să facă astfel de lucruri. Ar trebui să ne reamintim cum funcționa presa în perioada Năstase, pentru că o vom revedea”, a spus fostul director, care a atras atenția că, din discuțiile purtate, a reieșit că vor urma și alte „buzdugane”.

Hotărârea va fi pusă în aplicare odată cu semnarea acesteia de către președintele TVR Alexandru Lăzescu. Președintele director general al TVR a spus că s-a numărat printre cei care au votat împotriva măsurii. Cine e Claudiu Lucaci

Propunerea de desființare a funcției de Director Producție Editorială și Programe nu era trecută pe ordinea de zi, ci a fost introdusă în ultimul moment de Claudiu Brânzan, membru CA. Cererea nu a fost motivată în niciun fel.

„Hotărârea CA a fost abuzivă și nu are nicio motivație. E un cadou pentru mine de Ziua Presei, din partea unui CA numit politic", a comentat Dan Radu decizia.

Fost redactor TVR, Claudiu Lucaci este jurnalist din 1990 și doctor în sociologie. Ocupă funcția de profesor asociat la Facultatea de Comunicare si Relatii publice din cadrul SNSPA și fost membru în Comisia de Etică și Arbitraj din TVR. Între 2001-2003 a fost purtător de cuvânt în Guvernul Năstase. În aprilie 2003 a fost numit în funcția de consul general al României la Los Angeles, SUA. A fost șef pe comunicare la Ministerul Tineretului condus de Monica Iacob Ridzi.