UDMR, la un pas de a ieși de la guvernare. Kelemen Hunor: Lucrurile scapă într-o prăpastie. Până dimineață, se pot întâmpla multe lucruri

Kelemen Hunor, UDMR. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu/EVZ

PSD a propus celor de la UDMR portofoliile de la Energie și de la Mediu, pentru a rămâne la guvernare. UDMR ar fi acceptat oferta, însă PNL cedează Mediul doar dacă primește alt minister. Kelemen Hunor a declarat că nu s-a ajuns la un consens și că lucrurile se îndreaptă spre o prăpastie. Liderul UDMR a mai spus că, până dimineață, până când listele de miniștri sunt trimise la Parlament, se pot întâmpla multe lucruri.

Update 3. Kelemen Hunor: În acest moment, am impresia că respectarea acordului se referă la rotația premierului. În rest, totul este în aer. Am impresia că respectarea acordului se referă doar la rotația premierilor. În rest, totul e în aer. Cei doi parteneri au spus că au împărțit toate ministerele între PSD și PNL. Au spus că ei renunță la două ministere pentru UDMR. Logic, lucrurile scapă într-o prăpastie. Dacă respectăm cuvântul dat și acordul din 2021, ar trebui să respectăm acest lucru. Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate: UDMR trebuie să renunțe și la Dezvoltare și la Mediu. Au fost câteva discuții prin care să preluăm două ministere noi și să renunțăm, fără nici un argument logic, la cele două ministere pe care le-am condus profesionist. Azi am mai făcut un pas spre flexibilizare, am schimbat oferta și am acceptat să renunțăm la Ministerul Dezvoltării și mergem cu Ministerul Mediului și un alt minister. Am făcut oferta să conducem în continuare Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele. Într-adevăr, la un moment dat, președintele PSD a spus că poate ceda PNL ori Ministerul Economiei, ori MIPE, ori Sănătatea. Ceea ce nu s-a vrut, s-a votat altfel în PNL. În acest moment, lucrurile se opresc, fiindcă nu am reușit să ajungem la un consens. Am arătat, dincolo de seriozitate și profesionism, și flexibilitate. Dar la impuse nu se poate lucra. Până dimineață, până când listele de miniștri sunt trimise la Parlament, se pot întâmpla multe lucruri, dar nu putem spera prea mult. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe.

Update 2. UDMR a transmis că au devenit flexibili și au acceptat Energia și Mediul, propunere făcută la 16:30, însă PNL s-a schimbat. ”Nu acceptăm altă ofertă decât Energia și Mediul. Nu suntem cârpa nimănui. Acesta este răspunsul pentru PSD și PNL. UDMR nu poate participa la guvernare chiar în orice condiții”, a declarat Csoma Botond.

Update 1. „Am discutat cu domnii Kelemen si Ciolacu variantele. A rămas stabilit ca PNL să ofere un minister pentru UDMR, e vorba de Energie, cel de-al doilea minister e oferit de PSD. Nu e vorba de a renunța la Mediu, noi am oferit Energia. Daca doresc, pot să ia și Sănătatea”, a declarat Ciucă.

Update. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, continuă negocierile cu PSD și PNL. Suse politice spun că liberalii cedeaza Mediul doar dacă primesc alt minister la schimb. Ciolacu le-ar fi oferit Sănătatea.

UDMR a primit o nouă ofertă din partea lui Marcel Ciolacu, premierul nominalizat de președintele Klaus Iohannis. Maghiarilor li s-a propus să preia portofoliile de la Energie și de la Mediu, ca să rămână la guvernare, în coaliție cu PSD și PNL. În ultima structură de guvern, care circulă pe surse, ambele ministere, de la Energie și de la Mediu, revin PNL. Astfel, conform informațiilor din spațiul public, la Energie urma să fie nominalizat Sebastian Burduja, iar la Mediu Mircea Fechet.

Liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor s-au reunit într-o ședință la 14.30, pentru o nouă rundă de negocieri. Conducerea UDMR a acceptat o nouă discuție, ultima, cu partenerii din coaliția de guvernare după întâlnirea pe care a avut-o la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a convocat consultări cu partidele politice, la finalul cărora l-a desemnat pe Marcel Ciolacu ca premier și l-a însărcinat să constituie un nou guvern.

Reprezentanții UDMR au declarat, anterior, că nu vor reveni în coaliția de guvernare decât dacă vor rămâne cu Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila. Președintele Kelemen Hunor a declarat luni că „UDMR nu rămâne la guvernare fără ministerul Dezvoltării”. El a făcut această declarație după ce, cu o zi înainte, Marcel Ciolacu, a propus ca formațiunea maghiară să preia ministerele Energiei și al Fondurilor Europene.

„Nu neg că putem fi împinși pe scări. Dar nu plecăm înainte de terminarea mandatului. (...) Sunt convins că e în interesul tuturor să continuăm guvernarea îmrpeună, dar nu în orice condiții. Asta am prezentat și colegilor noștri. După demisia premierului, guvernul e demisionar și începe procedura pentru desemnarea unui nou premier. Va fi responsabilitatea lui Marcel Ciolacu”, a declarat Kelemen Hunor, luni.

Nicolae Ciucă a anunțat o ultimă rundă de negocieri

O zi mai târziu, marți dimineață, fostul premier, Nicolae Ciucă, declara că liderii UDMR vor fi chemați la o nouă discuție, în coaliție, pentru o ultimă negociere, după nominalizarea lui Marcel Ciolacu. Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, la Senat, că o decizie privind rămânerea UDMR în Guvern va fi luată în această seară şi a precizat că Marcel Ciolacu şi-a exprimat disponibilitatea să mai aibă o discuţie cu partenerii din UDMR.

„PNL a avut două ipoteze de lucru. Prima, am respectat şi ne-am dorit să respectăm protocolul. Cea de a doua, în care acest protocol nu va putea fi respectat şi va fi negociată o nouă formulă de guvernare. Până în momentul de faţă, sigur, există câte o variantă din aceste două ipoteze”, a spus preşedintele PNL.

El a precizat că, din discuţiile pe care le-a avut cu Marcel Ciolacu a reieşit că vor mai avea discuţii cu UDMR, pentru rămânerea în guvern.

„Până în momentul în care se va lua o decizie, probabil nu mai târziu de această seară, Marcel Ciolacu şi-a exprimat disponibilitatea, după nominalizare, să mai aibă încă o discuţie cu partenerii din UDMR”, a mai spus preşedintele PNL.