Investiții fără precedent în România. În ce domenii vor curge banii și proiectele
- Antonia Hendrik
- 17 decembrie 2024, 22:19
![Investiții fără precedent în România. În ce domenii vor curge banii și proiectele](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2022/04/SPRIJIN_PENTRU_ROMANIA_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-1024x683.jpg)
PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale ajuns la un acord privind investițiile în România, după o reuniune la Palatul Victoriei. Formațiunile pro-europene au stabilit principiile programului de guvernare.
PSD, PNL, UDMR și Minorități, reforme și investiții istorice
Coaliția pro-europeană a elaborat programul de guvernare, iar în următorii patru ani România va beneficia de investiții fără precedent. Planul include finalizarea a peste 2000 de kilometri de autostrăzi și a mai mult de 2700 de kilometri de infrastructură feroviară. În plus, se vor construi 10 spitale noi și se va realiza o investiție semnificativă în infrastructura de irigații din țară.
„Liderii principalelor partide proeuropene din România s-au reunit, astăzi, la Palatul Victoria pentru a se pune de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare. Astfel, PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților naționale au convenit ca noul program de guvernare să fie unul al reformelor și investițiilor, un program de reducere a cheltuielilor statului și al modernizării României. Principiile programului de guvernare vizează sustenabilitatea și predictibilitatea macroeconomică în acord cu așteptările mediului de afaceri, sindicatelor și societății civile”, se arată în comunicatul comun al PSD, PNL, UDMR și Minorități.
După cum se poate observa, USR nu este menționat în comunicatul comun la Coaliției.
PSD, PNL, UDMR și Minorități, reforme și investiții istorice. Sursa foto: Agerpres.
Planul de investiții al Coaliției pro-europene
1. Cele mai mari investiții din istorie în infrastructura de transport. Peste 27 miliarde euro investiții pentru a finaliza rețeaua de 2000 km de autostrăzi și drumuri expres și peste 2700 km de infrastructură feroviara.
3. Finalizarea celor 3 spitale regionale, construirea a 10 noi spitale, modernizarea a 17 spitale, construirea celor 200 centre comunitare integrate de sănătate în urbanul mic și rural și dotarea celor 2600 cabinete.
4. Peste 16 miliarde euro în următorii 4 ani pentru investiții masive în irigații și stimuli pentru fabrici noi de procesare, susținerea depozitării și ambalarea produselor.
5. Peste 6 miliarde euro investiții în sistemul de educație. Generalizarea Programului Masa Caldă în școlile din România. Sprijin pentru 750.000 de copii vulnerabili, pentru a reduce abandonul școlar. 900 creșe și grădinițe construite. Dotări moderne pentru 9000 școli și 1200 microbuze electrice pentru transportul elevilor.
Învățământul, pe lista cu priorități
6. Investiții în tineri. Peste 1 miliard euro în învățământul dual + reducerea fiscalității;
7. Stimuli economici de 6-8% din PIB anual pentru creșterea producției industriale aici, în România (10 miliarde euro anual scheme de ajutor de stat și garanții etc). Schema de sprijin pentru marea industrie (1 miliard euro, Schema de sprijin pentru industria prelucrătoare și investiții în înaltă tehnologie, sprijin pentru industria materialelor de construcții, INVESTALIM etc)
8. Implementăm un program amplu de dezvoltare care va viza 300 de orașe, cu o populație de sub 100.000 de locuitori. Scopul acestui program este reducerea disparităților teritoriale, modernizarea infrastructurii locale și stimularea economiei regionale, pentru ca aceste comunități să devină mai atractive pentru investiții, locuire și dezvoltare sustenabilă.
Obiectivul acestui program este modernizarea infrastructurii urbane, îmbunătățirea calității serviciilor publice și stimularea economiei locale. Trebuie să continuăm modernizarea rețelelor de transport, investiții verzi, tranziția digitală și dezvoltarea spațiilor comunitare, astfel încât aceste orașe să devină mai locuibile, competitive și sustenabile”, se arată încomunicat.
![](/wp-content/themes/evz/assets/img/evz_comunicate.gif)