În spatele uşilor închise, PSD şi aliaţii lor din Parlament nu exclud posibilitatea să depună, în perioada septembrie-octombrie, o moţiune de cenzură, au relatat surse socialdemocrate pentru EVZ.

Liderul partidului, Liviu Dragnea, a declarat ieri că „deocamdată” nu vor pica Guvernul, dar a amenințat că tema ar putea să reapară oricând.

Surse din alianţa PSDUNPR- ALDE au explicat EVZ că nu vor să îl scoată acum din „adormire” pe Klaus Iohannis, printr-o moţiune de cenzură care să-l oblige pe șeful statului să caute un nou prim-ministru.

„Îl băgăm în joc, îi dăm cărțile în mână. Din lipsa de activitate a lui Klaus Iohannis și a Guvernului, PNL pierde”, spun sursele citate.

În acelaşi timp, PSD şi aliaţii lor vor să limiteze posibilitatea Guvernului să adopte ordonanţe de urgenţă, adică să legifereze peste capul Parlamentului, iar un Guvern demis ar funcţiona cu puteri limitate.

O moţiune de cenzură în toamnă are şi sprijinul liderilor judeţeni PSD, spun surse din partid pentru EVZ. „Ar trebui un vot de blam să nu mai poată mişca Guvernul”, ne-a declarat liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Amenințări directe

Liviu Dragnea a avut grijă să arate Guvernului linia roşie. „Nu este exclus ca, dacă apare un derapaj serios, să nu mai avem rezerva (răsturnării Guvernului- n.red.)”, a ameninţat acesta. Tăriceanu a avertizat şi el Guvernul să nu realizeze Bugetul de stat pe 2017 fără să negocieze mai întâi cu partidele parlamentare.

„Nu dorim să lăsăm impresia că vrem să forțăm preluarea puterii pe final de mandat”, a explicat co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, prezent la discuţiile cu PSD, una dintre raţiunile evitării pentru moment a moţiunii de cenzură.

Greii PSD văd portiţa

O parte din liderii PSD iau însă în calcul demiterea Guvernului în toamnă, spun surse PSD pentru EVZ.

Dragnea a „urecheat” UNPR

Liviu Dragnea i-a reproșat ieri liderului UNPR, Valeriu Steriu, într- o discuție între patru ochi, că a mers să negocieze cu PNL o colaborare pentru parlamentare, spun surse PSD. El i-a atras atenția liderului UNPR că pune în pericol credibilitatea alianței cu PSD prin gesturi precum discuția de 40 de minute cu liberalii. Dragnea a spus, ulterior, că UNPR a refuzat oferta PNL și că Steriu „a acceptat din bun-simț” să se întâlnească cu liberalii.

Te-ar putea interesa și: