Update. PSD vrea să-i oblige pe românii din Diaspora să plătească pensii de sprijin rudelelor rămase în țară. Ce riscă cei care nu se conformează

Conform unui proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, copiii majori, apţi de muncă sunt obligaţi să întreţină şi să îngrijească părinţii şi bunicii care se află în dificultate şi necesită sprijin material.

UPDATE: Eugen Nicolicea, unul dintre semnatarii proiectului intitulat „Legea recunoștinței între generații”, a declarat că o astfel de lege ar fi necesară pentru că ar fi crescut numărul copiilor care și-au lăsat de izbeliște părinții.

„Pentru orice român cinstit și corect, este normal să-ți întreții părinții dacă ei se află în imposibilitatea de a se întreține singurii. Legea nu vorbește despre darea unor bani la toți părinții, ci la aceia care se află în dificultate. Este firesc acest lucru, iar abandonarea lor e un lucru reprobabil. Pentru indivizi de teapa lui Vîlceanu, a-ți abandona părintele infirm, să-l lași fără niciun mijloc de întreținere, i se pare un lucru firesc, e treaba lui și părinților lui să aprecieze de ce e în stare copilul lor pe nume Vîlceanu.”, a declarat Eugen Nicolicea, atacându-l pe liberalul Dan Vîlceanu. 

De asemenea, deputatul PSD a declarat, cu privire la proiectul de lege pentru recunoștința între generații: „Ceea ce înainte era o obligație morală și sancțiunea morală asupra celui care-și abandona părinții, bunicii defavorizați și-i lăsa să sufere, eventual să și moară, era grav în societate. Mai nou, acest fenomen a luat o amploare îngrijorătoare și dacă regulile morale nu mai pot să impună o astfel de reglementare, ea trebuie să fie reglementată prin lege. De altfel, abandonul de familie este prevăzut și-n prezent în articolul 378: săvârșirea de către persoana care are obligația de întreținere față de cel îndreptățit la întreținere a uneia dintre următoarele fapte: părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale este infracțiune. Pentru dl Vîlceanu, e un lucru firesc. Neîndeplinerea, cu rea credință, a obligației de întreținere prevăzută de lege, adică îl lași fără întreținere, suferind. Pentru dl Vîlceanu este firesc. Neplata, cu rea-credință, timp de trei luni a pensiei de întreținere stabilite, atenție, pe cale judecătorească. Pentru dl Vîlceanu este firesc să nu fie pedepsit acest lucru.”

Eugen Nicolicea a subliniat că legea stabilește relațiile între rude, pe linie directă. Și în cazul în care un copil rămâne orfan, se prevede obligația ca bunicii să-l întrețină.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Dacă Legea va trece. aceștia vor fi obligaţi să plătească o pensie de sprijin de până la o cincime din venitul net lunar. În cazul în care nu fac asta, pot fi pedepsiţi cu închisoare de până la 3 ani sau amendă.

În expunerea de motive, iniţiatorii dau vina pe tinerii plecaţi din ţară, pentru problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice rămase în România.

„Marea migraţie a forţei de muncă tinere din România, spre state din vestul Europei, îndeosebi după aderarea la Uniunea Europeană, are un impact economic, social şi uman incalculabil, efectele negative încep deja să se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor vârstnice, aflate la capăt de drum şi lipsite de sprijinul şi afecţiunea copiilor sau a nepoţilor”, susţin iniţiatorii proiectului.

Iniţiativa, care a fost depusă la Senat, poartă numele de „Legea recunoştinţei între generaţii” şi reglementează raporturile juridice, morale şi materiale între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie. Legea stabileşte drepturile şi obligaţiile părinţilor de a-şi creşte şi educa propriii copii. La urma lor, părinţii şi bunicii au dreptul la respect şi recunoştinţă din partea copiilor.

Legea mai prevede că - în circumstanţe excepţionale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă dizabilitate a părintelui), copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de starea în care se află părintele.