După ce, în campania pentru europarlamentare, au proclamat că „USL trăiește”, acum liderii PSD refuză să se întâlnească cu foștii aliați din PNL pentru a semna un acord de desfiinţare a alianței. Motivul invocat de PSD: situația datoriilor pe care le mai are Uniunea de achitat.

Milionari în datorii

„PSD nu dă curs invitaţiei de a participa la întâlnirea propusă, întrucât bilanțul contabil aferent pentru anul 2013 al USL conține datorii neachitate către diverși furnizori, atât la nivel județean, cât și la nivel central (…) Semnarea unui acord de încetare a Protocolului USL şi de desfiinţare a Uniunii Social Liberale nu poate fi operată până când această alianţă politică nu îşi achită integral datoriile înregistrate către furnizori”, se arată într-un comunicat semnat de Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD.

Strategia PSD este aceea de a juca în continuare cartea refacerii USL după alegerile prezidențiale, așa că social-democrații nu au interesul ca alianța să fie declarată oficial decedată.

PNL merge la tribunal

Discuțiile fac parte din procedura de mediere, menită să stingă un litigiu înainte de proces, explică liberalii. Potrivit lui Marian Petrache, secretarul general al PNL, PSD i-a comunicat că datoriile USL sunt de aproximativ un milion de lei. Petrache a spus că nu știe exact către cine sunt aceste datorii, întrucât mandatarul financiar a fost de la PSD. „Sunt două probleme în această situație: patrimonială și politică”, a spus secretarul general al PNL, care a întrebat retoric dacă PSD vrea să fie în aceeași alianță cu PDL, cu care liberalii au format ACL.

„Ce o să facă? Vor să fie în alianță cu PDL, eventual să-l propunem candidat la președinție pe Traian Băsescu?”, a spus, ironic, Petrache. Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Ghorghiu, a precizat că refuzul PSD și PC de a discuta și semna un protocol de desființare a USL nu va împiedica demersurile juridice ale liberalilor de a desființa această alianță.