Evenimentul ZileiPoliticaPSD e TERMINAT. PLANUL pentru ELIMINAREA unui PERSONAJ-CHEIE din GUVERN

PSD e TERMINAT. PLANUL pentru ELIMINAREA unui PERSONAJ-CHEIE din GUVERN

PSD e TERMINAT. PLANUL pentru ELIMINAREA unui PERSONAJ-CHEIE din GUVERN
PNL pregătește o nouă lovitură pentru Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Liberalii susțin că Ministrul Turismului este „incompetent" iar România o ţară fără brand. Pe fondul nemulțumirilor generate de către incomeptența lui Trif, PNL a depus, miercuri, la Senat, moţiunea simplă prin care cer demisia acestuia.

Moţiunea „Turism de România: Un ministru incompetent şi o ţară fără brand" urmează să fie dezbătută şi votată în plenul Senatului pe 5 decembrie, a anunţat miercuri, în plen, preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda.

Semnatarii moţiunii susţin că activitatea lui Trif predomină  „o totală lipsă de transparenţă" şi atrag atenţia că execuţia bugetară a Ministerului Turismului se opreşte în luna august 2017.

„Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, demonstrează pe zi ce trece că a conduce acest minister este o pălărie prea mare pentru el. Îl sfătuim, pe această cale, ca, în loc să-şi cosmetizeze imaginea şi să se ocupe cu urzeala unor conflicte, mai bine să se aplece asupra problemelor reale din turism, să se ocupe de promovarea imaginii turistice a României în plan internaţional şi îi lansăm, cea mai grea provocare, o misiune dusă la îndeplinire cu succes de agenţiile de turism care atrag inclusiv străini prin pachetele oferite: să-şi convingă colega de partid, primar al municipiului Bucureşti, că dacă tot oferă mită excursii gratuite pensionarilor, din banii contribuabililor, măcar să încurajeze turismul autohton. 2018 este anul Centenarului României moderne! (…) Centenarul şi împlinirea a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial erau o ocazie potrivită de a promova România. Datorită activităţii ZERO a domnului ministru Bogdan Trif, turismul românesc a mai ratat o oportunitate de a fi prezent, măcar, pe piaţa europeană. În contextul apropierii sărbătorii naţionale de 1 Decembrie, un gest de demnitate şi dreptate al Parlamentului României ar fi retragerea sprijinului pentru Ministrul Turismului, domnul Bogdan Trif! Un ministru incompetent şi o ţară fără brand! Domnule ministru, dacă aveţi un dram de onoare, trebuie să vă daţi demisia!", transmit senatorii PNL.

Potrivit acestora, România este pe ultimele locuri în Uniunieă Europene la toţi indicatorii din turism. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care are deficit în balanţa de plăţi pe sectorul turism, mai remarcă semnatarii.

Conform liberalilor, au trecut doi ani de când coaliţia de guvernare promitea dezvoltări „fără precedent" pentru turismul românesc prin programul de guvernare.

Liberalii spun că, „din nefericire, acţiunile ministrului Bogdan Trif, de la preluarea mandatului, nu fac decât să înrăutăţească climatul economic din domeniul turismului şi relaţia cu mediul de afaceri din turism", iar "Legea prin care se aprobau prevederile OUG 46/2017 cu privire la organizarea şi funcţionarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, nu respectă recomandările Organizaţiei Mondiale a Turismului, propunerile mediului de afaceri din turism şi a societăţii civile”.

„Prin textul introdus în proiectul de lege a Turismului se vor elimina din procesul de decizie la nivelul destinaţiei turistice entităţi cu aport însemnat la dezvoltarea şi promovarea destinaţiei turistice, cum ar fi ONG-urile, aeroporturile, companiile de transport şi media din turism, transformând Organizaţiile de Management al Destinaţiei în societăţi pe acţiuni, ca mod de luare a deciziei. 17 asociaţii de turism v-au transmis un punct de vedere cu privire la OMD-uri, făcând referire inclusiv la obligativitatea de a promova România prin parteneriat public-privat. Nu numai că nu aţi răspuns solicitărilor, domnule ministru, dar aţi ales să ignoraţi total opinii pertinente din partea celor care încearcă să pună umărul la dezvoltarea turismului autohton. Ministrul Bogdan Trif nu a avut o poziţie clară faţă de propunerea PSD de menţinere începând cu 1 ianuarie 2019 a voucherelor de vacanţă. (…) Ministrul Bogdan Trif nu a onorat promisiunea făcută de PSD în Programul de Guvernare, respectiv 'înfiinţarea unui Centru naţional de învăţământ şi reînfiinţarea şcolilor de meserii, inclusiv a celor postliceale pentru formarea profesională a forţei de muncă în domeniul turismului”, mai arată senatorii PNL.

În opinia acestora, în condiţiile unui şomaj de aproximativ 4% la nivel naţional şi a unui număr de peste 26.000 de şomeri în rândul tinerilor cu vârste de până la 25 de ani, „guvernarea PSD-ALDE continuă să ignore evidenţa şi este pe deplin responsabilă de situaţia în care se găsesc astăzi tinerii fără un loc de muncă, care ar putea să satisfacă nevoia de forţă de muncă pe care operatorii de turism o aduc frecvent în discuţie”.

PNL reaminteşte că, în septembrie 2018, Guvernul Dăncilă a aprobat o HG prin care s-a decis înfiinţarea a 20 de birouri de promovare turistică externă a României, fiecare având câte doi ataşaţi de turism.

 


Accesează: