Un lider din PSD EXPLICĂ motivul REAL al ÎNGRIJORĂRII celor 12 țări în legătură cu modificarea Codurilor Penale

Un lider din PSD EXPLICĂ motivul REAL al ÎNGRIJORĂRII celor 12 țări în legătură cu modificarea Codurilor Penale

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a reacționat după îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independența față de Codurile Penale.

Într-un comunicat de presă, Codrin Ștefănescu a menționat că această îngrijorare ar rezulta, în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile secrete și instituțiile cheie din sistemul judiciar.

Îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independenţa judecătorilor şi procurorilor rezultă în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi diverse instituţii cheie din sistemul judiciar, consideră secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

„Cred că îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independenţa judecătorilor şi procurorilor rezultă în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi diverse instituţii cheie din sistemul judiciar, protocoale care au arătat existenţa unor mecanisme total ilegale şi total în afara Constituţiei. Acele protocoale care puneau magistraţii într-o relaţie de subordonare faţă de câţiva şefi din serviciile secrete. Adică aceia care tăiau şi spânzurau în România. Trebuie să subliniez că prima regulă a respectării statului de drept este obligaţia ca absolut toţi reprezentanţii statului român să respecte Constituţia României şi legile ţării. Şi este evident faptul că acest lucru nu se întâmplă şi în cazul preşedintelui României, în ceea ce priveşte o decizie a Curţii Constituţionale a României. Şi poate că acesta ar trebui să fie un subiect de îngrijorare din partea distinşilor ambasadori”, a scris Ştefănescu, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Totodată, Șefănescu i-a asigurat oe cei 12 ambasadori că: „toate amendamentele aduse la Codul de procedură penală au fost formulate având la bază următoarelor imperative: transpunerea Directivei UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil (directivă de altfel obligatorie pentru toate statele membre ale UE); punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR (decizii care sunt definitive şi general obligatorii); punerea în acord a legislaţiei penale naţionale cu deciziile CEDO (de asemeni sunt obligatorii pentru România)”, a mai scris secretarul general adjunct al PSD.